El Ministeri d'Afers Exteriors de Turquia va convocar l'ambaixador italià a Ankara, Massimo Gaiani, per protestar pels comentaris que va fer el primer ministre italià, Mario Draghi, sobre el president turc, Recep Tayyip Erdogan, en els quals el va titllar de «dictador».

El diari turc Hurriyet va informar de la convocatòria com a notícia d ´«última hora» a la seva pàgina web, i que el ministre d'Exteriors, Mevlut Cavusoglu, va condemnar «enèrgicament», en un breu comunicat publicat a Twitter, les paraules del cap de Govern italià.

En una roda de premsa a Roma, Draghi va titllar de «dictador» Erdogan després de lamentar «la humiliació» patida per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per part del mandatari turc, durant una visita a Ankara al costat del president del Consell Europeu, Charles Michel, dimarts passat. Von der Leyen va quedar relegada a un sofà lateral durant la trobada a la capital turca, mentre que Erdogan i Michel es van asseure al centre de la sala de la reunió.

«Com ja he dit en altres rodes de premsa, hem de considerar que cal col·laborar amb aquests dictadors, hem de dir-los pel seu nom», va dir Draghi.

«Condemnem enèrgicament la inacceptable retòrica populista del primer ministre italià Draghi i les seves lletges i irracionals declaracions sobre el nostre president electe», va escriure Cavusoglu en el seu tuit.

Proposta de la UE

Unes hores abans, el cap de la diplomàcia turca havia assegurat que la decisió sobre el lloc en el qual havia de seure Von der Leyen es va fer d'acord amb els suggeriments dels funcionaris de Brussel·les encarregats del protocol.