Un estudi israelià difós ahir al país ha mostrat que la variant sud-africana del coronavirus és més resistent que la britànica contra la vacuna de Pfizer, tot i que no s'ha especificat el grau de resistència.

La recerca es va basar en una mostra d'unes 800 persones i va identificar que el percentatge de casos de la soca sud-africana en comparació amb la britànica era significativament més alt entre les persones que havien rebut les dues dosis de la vacuna contra els que només havien sigut inoculats amb una.

L'estudi, fet per investigadors de la principal mútua de sanitat israeliana, Clalit, juntament amb la Universitat de Tel Aviv, va identificar que entre els pacients infectats després de 14 dies de rebre la primera dosi de la vacuna menys del 0,5 % havia contret la soca sud-africana de coronavirus. Aquesta xifra va resultar gairebé idèntica en analitzar un grup de control, compost de la mateixa quantitat de pacients, d'edats similars i que no havien rebut la vacuna.

Contagi posterior als 14 dies

El que va cridar l'atenció va ser que entre les persones que s'havien contagiat de coronavirus dues setmanes després de rebre la segona dosi de la vacuna, el percentatge de pacients portadors de la soca sud-africana va ser del 5,4 %, mentre que en el grup de control de persones no vacunades la xifra va ser d'un 0,7%.

«Això significa que la variant sud-africana té la capacitat, fins a cert punt, de penetrar la protecció de la vacuna», va afirmar Adi Stern, professora de l'Escola de Biomedicina de la Universitat de Tel Aviv i una de les autores de l'estudi. Els investigadors van apuntar, no obstant això, que aquests resultats no permeten precisar fins a quin punt la variant sud-africana és resistent a la vacuna.