El jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha assumit la investigació de la considerada major estafa piramidal d'inversió en criptomonedes a través de l'empresa Arbistar 2.0, el perjudici econòmic de la qual supera actualment els 41 milions d'euros, si bé podria ascendir fins als 100 milions.

En un acte conegut aquest dimecres, el titular del jutjat central d'Instrucció número 4 accepta la inhibició d'un jutge d'Arona (Tenerife), i considera que els investigats, dirigits per Santiago Fuentes Jover, podrien haver incorregut en presumpta estafa agreujada, organització criminal i un delicte continuat de falsificació en document mercantil.

Tots ells, explica la resolució, haurien fet un ús instrumental de la mercantil Arbistar 2.0, de la qual Fuentes Jover és administrador únic i l'objecte social del qual és "el desenvolupament i promoció en aplicacions de criptomonedes semiautomatitzades".

D'aquesta manera, haurien ordit presumptament una trama defraudadora en aquest mercat, prometent als inversors rendibilitats d'entre el 8% i el 15% mensual, pagant-los setmanalment -sempre els dissabtes- i donant-los l'opció de sumar-hi a les quantitats inicials invertides o bé optar pel reemborsament.

No obstant això, el que els investigats van fer presumptament "va ser utilitzar una part dels diners obtinguts dels inversors per a lliurar-los a altres d'anteriors en paga dels alts interessos convinguts", indica l'acte.

Aquesta maniobra "generava gran confiança en ells i que la seva inversió era segura i molt rendible. Els incentivava a invertir una major quantitat de diners amb l'esperança d'obtenir un benefici encara major", relata.

Pla per a captar clients

L'esquema piramidal -assenyala el magistrat- també s'usava per atreure a noves persones que invertissin diners en veure els beneficis gairebé immediats que percebien els anteriors inversors.

Així, se'ls oferia un "pla amic" a partir del qual si els inversors aconseguien incloure nous clients tindrien una compensació.

D'aquesta manera, l'empresa, a partir de programes de "màrqueting", va aconseguir innombrables inversions creixent així d'una manera exponencial; però a partir d'agost de 2020 diversos clients van sol·licitar la retirada dels seus fons sense que la seva sol·licitud fos atesa.

L'acte considera que la xifra de perjudicats en la causa -uns 1.127 ja determinats, però podrien superar els 32.000 a la vista dels comptes afectats-, la seva distribució per tot el territori nacional, i el perjudici patrimonial produït -pròxim als 41,9 milions encara que pot superar els 100 milions-, el converteixen en una causa a investigar per l'Audiència Nacional.

En la seva opinió, "tals dades ens situarien davant la major trama piramidal comesa en relació amb la inversió en criptomonedes".