L'Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès) ha defensat posar la segona dosi amb AstraZeneca. Davant els dispars criteris d'administració d'aquesta vacuna entre els països de la Unió Europea, els experts científics han publicat una nova anàlisi per edats sobre els beneficis i riscos de la vacuna tenint en compte el reduït nombre de casos de trombosi amb trombocitopènia (baix nivell de plaquetes). L'EMA ha assegurat que els beneficis de la vacuna d'AstraZeneca "augmenten amb l'edat" i amb una major incidència del virus.

"En tots els grups d'edats la vacunació té beneficis, particularment quan hi ha un nivell alt d'infecció", ha deixat clar Peter Arlet, responsable d'anàlisi de dades a l'EMA, avisant cal tenir en compte tant la situació epidemiològica com tots els riscos de patir covid-19, ja sigui la mortalitat, l'entrada a l'UCI o les hospitalitzacions. Així, l'EMA manté la recomanació d'ús de la vacuna per a tots els adults perquè en general els beneficis continuen superant els riscos.

El risc de morir per covid-19 només és inferior al de patir una trombosi estranya entre els menors de 30 anys. Tanmateix, aquests s'exposen a un major risc d'acabar a l'UCI per covid-19 que a tenir aquesta reacció. Per la resta de grups d'edat, en general els riscos per la covid-19 són majors que la possibilitat de patir una trombosi.

"Esperem que l'anàlisi ajudi els estats a optimitzar l'ús de les vacunes en funció de la seva situació epidemiològica", ha dit Arlet.

Divergències a la UE

L'EMA va determinar a principis d'abril que un grup reduït de trombosis estranyes detectades podien ser "efectes secundaris infreqüents" de la vacuna i les va catalogar com a tal. Ara bé, el risc és tan baix que va continuar defensant el seu ús per tots els majors de 18 anys. El risc de patir aquesta reacció és d'1 cas per cada 100.000 habitants vacunats amb AstraZeneca. Per l'ús d'anticonceptius és d'uns 40 casos per cada 100.000 dones a l'any.

Malgrat l'aval científic del regulador, diversos governs europeus, entre ells l'espanyol, van optar per posar AstraZeneca només als majors de 60 anys. D'altres, només als majors de 55 anys. Ho van decidir així perquè la majoria de casos rars de trombosi s'han detectat en menors de 60 anys, principalment dones. Tanmateix, fins ara l'EMA no tenia dades suficients per a poder determinar que l'edat o el gènere fossin factors de risc.

Riscos per edats

Si bé no pot dir res sobre el gènere, l'EMA ha detallat el risc de patir un cas rar de trombosi amb AstraZeneca per grups d'edat. "Els gràfics mostren més casos entre els grups d'edat més joves", ha admès Arlet.

Efectivament, les persones d'entre 40 i 49 anys tenen el risc més gran: 2,1 casos per cada 100.000 vacunats. Els menors de 40 tenen un risc lleugerament inferior (entorn d'1,9 casos). En canvi, les persones d'entre 50 i 70 anys tenen un risc d'entorn d'1 cas per cada 100.000 habitants. En els majors de 70 és del 0,5.

Ara bé, aquests riscos s'han de posar en context i, sobretot, comparar amb els beneficis que aporta vacunar-se amb AstraZeneca, com no morir-se de covid-19. Això és el que han fet aquest divendres els científics de l'EMA.

Posar els riscos en context

El regulador ha comparat per edats el risc de mort, hospitalitzacions i entrada a l'UCI per covid-19 i el risc de patir una trombosi estranya en tres escenaris: alt, mitjà i baix nivell de contagis.

Els científics experts han demanat tenir en compte les dades en funció de la situació a cada estat membre. En un context de nivell mitjà de transmissió del virus, com seria el cas d'Espanya, tots els majors de 30 anys tenen més risc de morir de covid-19 que de patir un cas estrany de trombosi.

Si bé entre els 20 i els 29 anys hi ha menys risc de mort per covid-19, aquestes persones sí que tenen més possibilitats d'acabar a l'UCI o a l'hospital per covid-19 que de tenir aquesta reacció adversa.

"Entrar a l'hospital és extremadament greu i la vacuna té un benefici significatiu per evitar l'hospitalització", ha recordat Arlet.

Segona dosi

"Recomanem continuar donant la segona dosi d'AstraZeneca entre 4 i 12 setmanes després de la primera", han aconsellat els científics de l'EMA. Espanya encara no ha decidit si posarà la segona dosi o si en podria posar una d'una altra vacuna.

Tanmateix, l'EMA ha afirmat aquest divendres que no hi ha prou dades per avalar la barreja de vacunes i continua defensant que és segur rebre la segona dosi d'AstraZeneca.