Una primera dosi d'AstraZeneca o Pfizer redueix significativament les possibilitats d'infecció en persones de totes les edats, segons un estudi divulgat aquest divendres al Regne Unit.

L'anàlisi, a càrrec de l'Oficina Nacional d'Estadístiques (ONS, en anglès) i la Universitat d'Oxford, ressalta que hi ha una forta resposta immune després de la primera de les dues dosis.

La recerca s'ha realitzat a partir dels tests del virus fets a 370.000 persones al Regne Unit, on el pla d'immunització ha ajudat a reduir els contagis i les morts.

Més de 32 milions de persones han estat vacunades amb algun d'aquests dos preparats i les autoritats britàniques s'han marcat com a objectiu immunitzar a la població adulta per a finals de juliol.

Els experts posen l'accent que aquest estudi és una prova real i que les vacunes que s'utilitzen al país són efectives.

La recerca va observar que les persones vacunades amb una sola dosi -AstraZeneca o Pfizer- entre desembre de 2020 i principis d'aquest abril tenien un 65% menys de possibilitats d'infectar-se.

Els que van rebre la segona dosi de Pfizer el percentatge va arribar al 90%, mentre que no es va poder fer el mateix càlcul amb AstraZeneca pel fet que poques persones van rebre la segona dosi d'aquest preparat en el període analitzat, agrega l'anàlisi.

Aquestes dues vacunes van mostrar, a més, que són efectives davant la variant britànica (B117).

"La protecció davant noves infeccions obtinguda d'una sola dosi dóna suport a la decisió d'ampliar a 12 setmanes el temps entre la primera i la segona dosi per comptar amb una àmplia protecció i reduir les hospitalitzacions i les morts", va assenyalar l'investigador Koen Pouwels, del Departament de Sanitat Pública del Departament Nuffield d'Oxford.

No obstant això, els experts van indicar que els vacunats encara poden contagiar-se de la covid-19 i passar el virus a altres persones, per la qual cosa és important portar mascareta i mantenir la distància social.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus