Enlluernats pel sol, amb cares pàl·lides i en bon estat físic. Així és com 15 voluntaris han sortit d'una cova dels Pirineus francesos després de 40 dies d'aïllament. Participaven en un estudi liderat per l'explorador Christian Clot, que busca estudiar les capacitats d'adaptació de l'ésser humà.

Els 15 voluntaris són set dones i vuit homes d'entre 27 i 50 anys que es van confinar voluntàriament a la gruta de Lombrives (França) del departament francès de l'Ariège. En van sortir ahir a dos quarts d'onze del matí, veient per primera vegada la llum del Sol des que van iniciar el seu tancament. Pocs minuts després els voluntaris es van retrobar amb els seus familiars.

L'experiment es diu Temps Profund i vol estudiar les capacitats d'adaptació dels humans quan perden punts de referència espai-temporals. Per això, els participants van estar convivint sense rellotge, sense telèfon i sense llum natural suportant 12 graus de temperatura a 95% d'humitat. Per subsistir, van haver de generar la seva pròpia electricitat a través d'un sistema de pedals i extreure aigua a 45 metres de profunditat.

L'experiment el va liderar Clot, fundador de l'Human Adaptation Institute, però ha comptat amb el suport d'altres científics com Etienne Koechlin, director de laboratori de neurociències cognitives a l'Escola Normal Superior (ENS). Després de l'experiment, compararan les dades sobre el cervell i les capacitats cognitives dels participants abans i després de l'entrada a la cova per estudiar els canvis de sistema nerviós vinculats a aquesta experiència de supervivència extrema.

Tot i la participació d'investigadors, la iniciativa ha estat rebuda amb escepticisme per altres científics que destaquen l'absència d'un marc prou «rigorós». Pierre Marie Lledo, director de laboratori al Centre Nacional d'Investigació Científica, va criticar l'absència d'un «grup de control».