Després de diversos dies de comprometedores acusacions contra el primer ministre britànic, Boris Johnson, per part de la seva antiga mà dreta, el controvertit Dominic Cummings, el Govern britànic va desmentir ahir una xocant frase atribuïda al primer ministre contra un segon confinament durant la passada tardor. «No més confinaments de merda, deixem que els cossos s'apilin per milers», assegurava ahir el diari sensacionalista Daily Mail que havia dit Johnson durant una reunió a finals del mes d'octubre.

El rotatiu, que no va precisar la seva font, va assegurar també que Cummings havia guardat gravacions d'àudio i un registre escrit de les reunions importants, abans d'haver de deixar Downing Street al novembre de 2020. L'oficina del primer ministre va desmentir aquesta frase denunciant una «nova mentida». El ministre de Defensa, Ben Wallace, va declarar a la cadena a Sky News que «no és cert, ha estat categòricament negat per pràcticament tothom».

Eleccions claus

A deu dies d'unes eleccions municipals i regionals que poden resultar claus per als conservadors, aquestes afirmacions es sumen a un escàndol polític de lobby al govern i a una controvèrsia sobre el finançament de la renovació de l'apartament de Johnson a Downing Street, segons Cummings amb diners de donacions al Partit Conservador.

El líder dels independentistes escocesos a Londres, Ian Blackford, va demanar al mandatari britànic que s'expliqui davant el Parlament i va assegurar a Twitter que si aquests comentaris eren «certs» Johnson hauria de dimitir.

Dos confinaments més

Davant l'augment dels casos de coronavirus a la tardor, el primer ministre va decidir finalment imposar un segon confinament de quatre setmanes al novembre -i posteriorment un tercer de gairebé quatre mesos a principis d'aquest any- després d'un gran creixement dels contagis atribuït a una variant del coronavirus molt més contagiosa. La COVID-19 ha matat més de 127.000 persones al Regne Unit, més víctimes que en qualsevol altre país d'Europa.

Assenyalat per la premsa com a font de recents filtracions, Cummings, exconseller principal de Johnson i cervell de la campanya a favor del Brexit l'any 2016, va respondre al seu bloc el passat divendres carregant contra el primer ministre i qüestionant la seva integritat.

Ahir va comparèixer davant els diputats el més alt funcionari britànic, Simon Case, qui va afirmar que la investigació sobre les filtracions no va exonerar Cummings malgrat els seus constants desmentits.