Els turistes nord-americans vacunats contra la Covid-19 podran viatjar aquest estiu als països de la Unió Europea, va assegurar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von Der Leyen, en una entrevista concedida al diari ‘The New York Times’.

«Els nord-americans, fins on sé, utilitzen vacunes que estan aprovades per l’Agència Europea del Medicament (EMA). Això els permetrà viatjar i moure’s amb llibertat», va dir la política al diari nord-americà.

Von Der Leyen va afegir: «Perquè una cosa és clara: els 27 estats membres acceptaran, incondicionalment, tots aquells que estiguin vacunats amb vacunes aprovades per l’EMA».

L’EMA ha aprovat les vacunes desenvolupades per les farmacèutiques Moderna, Pfizer i BioNTech i Johnson & Johnson, les tres que s’estan administrant als Estats Units.

Sense data exacta

No obstant, el diari va apuntar que la presidenta de la CE no va oferir una data exacta o més detalls sobre aquesta obertura al turisme nord-americà de persones totalment vacunades i va apuntar que l’última paraula sempre la prendran els països de manera individual.

Les declaracions de la política europea al diari nord-americà coincideixen amb l’última fase prèvia perquè les institucions europees comencin a negociar la posada en marxa d’un certificat comunitari de vacunació.

Certificat comunitari

El Parlament Europeu vol donar el vistiplau al projecte final d’aquest certificat comunitari en el seu ple del mes de juny, de manera que una prova pilot del document es posi en marxa a principis d’aquell mes i estigui plenament disponible per a finals, per ajudar així a impulsar la campanya de turisme estival.

El 17 de març la CE va presentar el certificat digital amb la intenció que estigui a punt abans de l’estiu per poder reactivar els viatges aleshores, un objectiu compartit pel sector aeri, que reclama màxima agilitat als estats membres per a la seva aprovació i implementació.

L’aposta per altres vacunes

L’Executiu comunitari va assegurar que pretenia que es reconeguessin únicament les vacunes autoritzades per l’Agència Europea del Medicament, si bé va remarcar que donaria permís als governs perquè acceptin altres fàrmacs, com el rus Sputnik V o el xinès Sinopharm.

Segons van apuntar llavors fonts comunitàries, Brussel·les també va mostrar la seva disposició a col·laborar amb tercers països amb certificats similars (com els Estats Units), tot i que aquestes fonts no creien que els acords sobre la interoperabilitat del document poguessin aconseguir-se abans de l’estiu