El Partit Conservador de Boris Johnson segueix destruint les velles fortaleses del laborisme. Els primers resultats de les eleccions celebrades dijous confirmen el canvi dràstic en la política britànica, que ja es va percebre en els comicis generals del 2019. La millor il·lustració d'aquesta nova era ha estat la victòria aclaparadora dels conservadors a Hartlepool, un escó laborista al parlament britànic des de feia 57 anys. La candidata tory, Jill Mortimer, ha fet història amb 15.529 vots, el 51,8%, gairebé el doble dels obtinguts pel seu rival laborista, Paul Williams. El resultat és un gran cop, moral i polític per al líder de l'oposició, Keir Starmer, que porta un any en el càrrec i hauria d'haver guanyat terreny ara, quan en realitat està passant tot el contrari. La revolta interna ja està en marxa.

La victòria d'un escó sembla poca cosa per a tant enrenou, però mostra una pauta, que es repeteix en llocs similars de l'anomenat cinturó vermell, les antigues zones industrialitzades d'Anglaterra, desmantellades des de fa temps. A mesura que avanci el recompte dels comicis locals quedarà clar que el mateix fenomen es repeteix en ajuntaments d'aquestes mateixes àrees, que passen del vermell al blau.

Boris Johnson està absorbint els quantiosos vots que en les passades eleccions generals van anar a Nigel Farage, el Partit del Brexit i l'UKIP, ara desapareguts. A Hartlepool, al nord-est d'Anglaterra, els que van donar suport a les urnes a aquestes formacions al 2019 van ser un de cada quatre electors. Ara aquesta fúria contra Europa la capitalitza Johnson. El primer ministre va aparèixer representat, abans fins i tot que es conegués el resultat, per una figura inflable gegant fent el gest de la victòria a la porta del local a Hartlepool on va tenir lloc el recompte.

Starmer es va declarar ahir «amargament decebut» amb els primers resultats declarats de les eleccions locals i regionals britàniques. «Hem perdut la confiança de la gent treballadora», va afirmar el líder laborista, que va assumir «tota la responsabilitat» pels comicis i va assegurar que farà «tot el que sigui necessari per arreglar» la situació del partit, segons Efe.

Amb el resultat declarat en 42 de les 143 autoritats locals en competició, els conservadors han guanyat 97 regidors més dels que tenien fins ara, mentre que els laboristes han retrocedit en 122, segons el recompte provisional de la cadena pública BBC.