«Sí, un cop més, la guerra civil s'està gestant a França». Amb aquesta advertència, 2.000 militars francesos en actiu signen una nova tribuna a les pàgines del setmanari ultraconservador Valeurs Actuelles. Des de la seva publicació la nit de diumenge, el text hauria estat avalat per més de 130.000 signatures.

La primera polèmica va esclatar el passat 21 d'abril, quan «una vintena de generals, cent oficials superiors i més d'un miler de militars», van divulgar a la mateixa publicació una crida denunciant «la desintegració de la pàtria» davant l'«islamisme» i les «hordes dels suburbis», amenaçant entre línies amb una «intervenció» de les forces armades davant la inacció que mostren els responsables polítics. El cap de l'Estat Major, François Lecointre, va prometre llavors sancions «exemplars», que podrien arribar a l'expulsió, per als signants d'aquesta tribuna.

«És impossible callar»

Menys de tres setmanes després, un nou text continua alimentant la polèmica. Aquesta vegada, intentant esquivar futures represàlies, els signants, «homes i dones, militars en actiu, de tots els serveis i rangs, de totes les tendències», es mantenen en l'anonimat. «Estimem el nostre país», asseguren, «aquesta és la nostra única reivindicació» i, «si no podem, per llei, parlar a cara descoberta, és igualment impossible callar».