El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha compromès aquest dijous en el seu discurs d'investidura a treballar per "culminar la independència" de Catalunya i ha invocat l'exemple d'Escòcia, emplaçant al seu torn a Espanya a emular el Regne Unit i permetre un referèndum pactat.

"Vull ser president de la Generalitat per culminar la independència de Catalunya, per fer inevitable l'amnistia i per exercir amb total llibertat el dret a l'autodeterminació, governant per a tota la ciutadania, per al país sencer", ha subratllat en la seva intervenció, d'uns 40 minuts.

"Vull ser president de la Generalitat per culminar la independència de Catalunya"

Pere Aragonès

Aragonès s'ha compromès a impulsar un "Acord Nacional per l'Autodeterminació i l'Amnistia", com a "punt de trobada de tot el soberanisme", que aglutini partits, institucions i societat civil, davant "la necessitat d'una confrontació cívica i pacífica per forçar a l'Estat a assumir la realitat fins ara negada".

La seva "obsessió", ha dit, és "superar el bloqueig actual i resoldre d'una vegada per sempre el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol" a partir de l'amnistia i l'autodeterminació.

"Vull fer com Escòcia i m'agradaria que l'Estat espanyol sabés fer com el Regne Unit el 2014. Ni més ni menys. Fer possible un referèndum i treballar des del primer dia per guanyar-ho", ha destacat.

Aragonès s'ha mostrat convençut que Escòcia "tornarà a votar" en referèndum i el Regne Unit "tornarà a fer tot el possible per seduir els escocesos i evitar democràticament la independència" dels escocesos.

El referèndum d'independència celebrat a Escòcia el 2014 amb l'aval del govern britànic liderat llavors per David Cameron és reivindicat sempre per tot l'independentisme català i és el model que Aragonès vol posar damunt de la taula de diàleg amb l'Estat, davant l'escepticisme de JxCat i la CUP, que han acordat amb ERC donar dos anys de marge a aquesta via, abans de plantejar un pla B.

L'acord de govern segellat dilluns passat per ERC i JxCat ja planteja com a objectiu un referèndum acordat amb l'Estat i no s'esmenta la via unilateral, encara que sí es deixa la porta oberta a fixar una estratègia alternativa si fracassa la taula de diàleg.

Aragonès ha demanat a l'Estat que "deixi de tenir por a les urnes", expliqui "quina proposta té" per a Catalunya i "s'atreveixi a guanyar un referèndum, però també accepti perdre-ho".

"M'agradaria que l'Estat deixés d'oferir repressió i optés per començar una confrontació democràtica sobre la base d'un projecte alternatiu a la independència que vagi més enllà de quedar-nos amb una autonomia retallada", ha assenyalat.

"Si alguna cosa tinc clara, si per a mi hi ha alguna cosa del tot innegociable, és que tots aquells que avui rebutgen la república catalana han de saber que la república catalana mai els rebutjarà a ells. Est és el meu compromís. Avançar cap a la república catalana com un sol poble", ha afirmat.

Després de la intervenció inicial d'Aragonès, s'ha obert el debat amb els líders parlamentaris -per a aquesta tarda està previst que puguin intervenir Salvador Illa (PSC) i Albert Batet (JxCat)-, que seguirà demà al matí, abans que al migdia es voti la seva investidura, que tirarà endavant amb els vots d'ERC, JxCat i CUP.

(foto) (vídeo) (àudio)