El president dels Estats Units, Joe Biden, va traslladar ahir al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, que «espera» veure en les properes hores una relaxació «significativa» de les tensions a la Franja de Gaza, amb vista a aconseguir un alto el foc a la zona.

La Casa Blanca va explicar la nova i «detallada» presa de contacte entre tots dos líders, que van parlar per telèfon dels progressos per «degradar» l’amenaça que representen Hamas i «altres elements terroristes» a la Franja i dels «esforços diplomàtics» portats a terme per diversos actors internacionals, entre els quals els Estats Units.

Netanyahu va respondre el missatge de Biden insistint que està «decidit a seguir amb l’operació» fins que els ciutadans israelians recuperin «la calma i la seguretat», segons una nota difosa després de reunir-se amb la cúpula militar i en la qual no va fer referència directa a la trucada.

No obstant això, sí que va agrair el suport rebut de diversos governs estrangers i el reconeixement del «dret d’Israel a defensar-se», amb una referència expressa al seu «amic» Biden, va informar el diari Haaretz.

El president nord-americà ja va traslladar dilluns al seu aliat el seu suport a un hipotètic alto el foc entre les forces israelianes i Hamas, si bé Netanyahu insisteix, almenys en públic, que l’objectiu segueix sent reduir qualsevol potencial amenaça derivada de Gaza.

El primer ministre va afirmar que les Forces de Defensa israelianes no treballen amb un «cronòmetre» per avaluar posar fi a l’ofensiva i, encara que l’operació es basa ara per ara en bombardejos aeris, no descarta «altres opcions», inclosa l’ocupació del territori costaner, segons una reunió prèvia recollida per la premsa d’Israel.

D’altra banda, les milícies palestines han llançat uns 4.000 coets des de Gaza cap a Israel des de l’inici de l’escalada bèl·lica el passat 10 de maig, va informar ahir l’Exèrcit israelià, en la desena jornada d’intercanvi de foc a la regió.

Del total de trets, uns 600 van caure dins del mateix enclavament, i la gran majoria van ser interceptats pel sistema de defensa Cúpula de Ferro, amb una efectivitat del 90%.

Paral·lelament, l’Exèrcit israelià ha realitzat més d’un miler d’atacs contra objectius de les milícies dels grups islamistes Hamas i la Jihad Islàmica. Aquests han seguit llançant projectils, el que va fer sonar en gran mesura les sirenes a localitats israelianes de sud de país, properes a l’enclavament, sense causar noves víctimes mortals.

En les últimes 12 hores, els milicians van disparar al voltant de 230 projectils, dels quals 30 no van creuar la línia divisòria, segons el digital Times of Israel, que va citar xifres de les forces armades.

Tot i la continuïtat dels llançaments, en els últims dies la intensitat dels trets des de Gaza ha anat a la baixa i des de la matinada de diumenge no hi ha hagut ràfegues de llançament cap a llocs com l’àrea metropolitana de Tel Aviv.

En les últimes hores, en una operació conjunta amb els serveis d’intel·ligència interior, Shin Bet, l’Exèrcit israelià ha continuat amb bombardejos sobre l’enclavament, que han causat la mort de tres agents de Hamas.