Al ritme actual, d’aquí a tres setmanes les morts ocorregudes només aquest any a causa de la covid-19 superaran totes les registrades el 2020, va dir ahir el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Els contagis reportats des que es va iniciar 2021 ja superen els registrats en el primer any de la pandèmia, va afegir el responsable de l’Organització. També va advertir que, encara que s’observa una tercera setmana consecutiva de disminució de casos, «la situació a escala mundial és molt fràgil i cap país pot dir que està fora de perill».

Va assegurar que de moment cap de les variants que han sorgit del coronavirus original causant de la pandèmia ha afectat les vacunes o els tractaments que s’estan utilitzant, però va emfatitzar que ningú pot garantir que seguirà sent així.

«El virus canvia constantment i això podria tornar ineficaces les eines amb què comptem. Hem de tenir en clar que la pandèmia no ha acabat i no ho farà fins que la transmissió estigui sota control en tots els països», va afegir.

Desigualtat en la vacunació

Tedros va dir que la desigualtat en l’accés a les vacunes amenaça de perpetuar la pandèmia, ja que fins al moment tres de cada quatre dosis s’han inoculat en tan sols deu països. «Un petit nombre de països que fabriquen i compren la majoria de les vacunes controlen el destí de la resta de món», va denunciar.

Segons les estimacions de l’OMS, si l’administració de vacunes hagués estat més equitativa des del principi, els 1.500 milions de dosis inoculades fins a la data haurien servit per protegir tots els treballadors sanitaris i grups de risc al planeta. «Podríem estar en una situació molt millor», va lamentar Tedros.