Bromes, riures i comentaris sobre la calidesa de les aigües marítimes en aquest inici de la temporada estiuenca a Sotxi. En un ambient de companyonia i germanor, els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i Bielorússia, Aleksandr Lukashenko, van mantenir ahir en el balneari rus a la vora de la mar Negra, el seu primer cara a cara després del polèmic desviament d’un avió en ple vol per part de les autoritats de Minsk. El líder del Kremlin va aprofitar l’ocasió per a expressar de nou, públicament i contra vent i marea, un suport sense fissures al dictador bielorús, menyspreant les reaccions de condemna abocades a Occident davant el succeït i comparant els fets amb l’aterratge forçós de l’avió del president bolivià Evo Morales en l’aeroport de Viena al juliol de 2013.

«Explosió d’emocions»

«Gràcies per venir, tal com pactem, abans fins i tot de l’esperada [última] escalada», va agrair Putin a l’inici de la trobada, en referència a l’incident aeri del diumenge passat. Una «explosió d’emocions», va definir el seu homòleg bielorús, menyspreant la multitud de crítiques contra la seva persona pronunciades en aquests últims dies. «Una explosió d’emocions», va corroborar, al seu costat, el mandatari rus, abans d’establir l’esmentada comparació amb l’avió bolivià. «L’avió del president de Bolívia va ser obligat a aterrar; van treure al president i res, silenci», va ironitzar Putin.

L’1 de juliol de 2013, el Dassault-Falcon 900 de Morales volava des de Moscou de retorn al seu país, i es va veure obligat a aterrar a la capital austríaca després que Espanya, França, Portugal i Itàlia li tanquessin el seu espai aeri, davant les sospites que viatjava a bord el programador estatunidenc Eduard Snowden. Existeixen informacions contradictòries sobre si l’avió va ser o no finalment inspeccionat; segons la parteix boliviana, va ser el propi cap de l’Estat qui es va negar a permetre l’accés a ningú. A diferència del succeït el diumenge, cap caça militar va escortar a l’aparell desviat durant el vol. El paper de Rússia en aquesta crisi no està clar.