Noves revelacions al voltant de l'escàndol de l'espionatge "amic" que els Estats Units va practicar sobre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i altres polítics europeus comprometen a Dinamarca, ja que els seus serveis secrets aparentment van contribuir a aquestes activitats.

Segons informacions coincidents del diari alemany Süddeutsche Zeitung i les televisions públiques NDR i WDR, l'espionatge danès va ajudar a l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana per dur a terme les escoltes als telèfons mòbils de Merkel i del seu llavors ministre d'Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, actual president alemany.

L'escàndol per aquestes escoltes va sortir a la llum el 2013 i va entelar les relacions entre els dos grans aliats transatlàntics, Berlín i Washington.

Merkel va expressar el seu malestar a l'aleshores president, el demòcrata Barack Obama, i ha titllat d ' "inacceptable espionatge entre amics".

Successives revelacions periodístiques van treure a la llum aquestes pràctiques, que la NSA havia estat duent a terme des dels 90 i que van afectar també a altres líders europeus, així com a Banc Central Europeu (BCE).

Segons les noves informacions, Dinamarca estava al corrent d'aquestes activitats i presumiblement va cooperar amb els Estats Units per dur-les a terme. La qüestió compromet a aquest país, en la doble condició de veí d'Alemanya i soci de la Unió Europea (UE), apunten els esmentats mitjans.

La seva cooperació amb la NSA va possibilitar no només les escoltes al telèfon mòbil de Merkel sinó també a altres líders de països nòrdics, com Suècia i Noruega.