En la crisi del Marroc amb Espanya s’ha obert un parèntesi de tranquil·litat des que a la clínica militar Ain El Naaja d’Alger es refà de la COVID el líder del Front Polisario, Brahim Ghali. Per al Govern espanyol, Ghali ha estat un especialíssim malalt necessitat d’acollida humanitària, però també el cas que ha estat a punt d’esfondrar un edifici de cooperació amb el Marroc aixecat al llarg de tres anys d’intensificació de les relacions.

Però el col·lapse no ha estat total. El pont policial Espanya-Marroc es va mantenir fins i tot en les pitjors hores de l’onada humana sobre Ceuta. El mateix dilluns de l’arribada de milers de migrants parlaven per telèfon els ministres marroquí i espanyol d’Interior, confirmen fonts consulars.

Una mica més d’un centenar de policies i guàrdies civils integren el canal amb el Marroc. A més del gruix d’Informació i Estrangeria, comandaments de la Unitat Central i Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, de la Unitat de Droga i Crim Organitzat (Udico) de la Policia Nacional, o fins i tot dels Tedax segueixen ara els seus contactes ordinaris. «S’ha mantingut l’intercanvi d’informació fins i tot en el pitjor de la crisi», van assegurar diverses fonts policials.