Internet va viure ahir una desconnexió global poc freqüent. I és que una avaria en el funcionament de Fastly, un popular proveïdor de serveis en el núvol nord-americà, va suposar l’apagada de pàgines web de milions de companyies com Google, Amazon, Twitter, Spotify i Twitch, així com de grans mitjans de comunicació arreu del món, quelcom que també va afectar el funcionament del Diari de Girona.

La interrupció es va iniciar dos minuts abans de les dotze del matí, quan Fastly va divulgar una notificació amb el missatge: «Actualment estem investigant l’impacte potencial en el compliment dels nostres serveis CDN». Va ser llavors quan les pàgines web de milers de serveis van caure o es van veure alterades, quelcom que va intrigar els usuaris.

Ràpidament, la companyia de computació al núvol va explicar que estava treballant per resoldre l’avaria que havia causat l’apagada, sense que a l’hora de tancar aquesta edició s’hagués informat de l’origen del problema. Gairebé una hora després de la seva paralització, els webs van començar a tornar a funcionar, un reinici de la connexió que es va produir de forma escalonada depenent del país. «S’ha identificat el problema i s’ha aplicat una solució. Els clients poden experimentar una major càrrega d’origen a mesura que tornen els serveis globals», van explicar.

L’avaria també va perjudicar les pàgines web del govern del Regne Unit, quelcom que va deixar els seus ciutadans sense poder renovar els seus passaports, obtenir permisos de conduir, sol·licitar ajudes públiques o fer la declaració de la renda.

Aquest episodi demostra de nou la manca de descentralització a Internet i la concentració de poder en poques mans. Fastly és una empresa que proveeix serveis al núvol, o el que és el mateix, un espai virtual perquè aquests webs puguin funcionar. Les plataformes digitals i empreses mediàtiques abans esmentades, així com altres de milers, es van veure afectades perquè totes feien servir els serveis de Fastly.

El núvol és el sistema informàtic que funciona com a columna vertebral d’Internet i que emmagatzema milers de milions de dades dels usuaris. En els últims anys la batalla per fer-se amb el sucós mercat del núvol s’ha accentuat. Amazon Web Services (AWS) és el seu clar líder amb una quota del 32% del mercat, mentre que els seus rivals, Azure (Microsoft) i Google Cloud es queden amb un 20% i un 9% respectivament. El novembre passat, Amazon Web Services també es va veure interromput durant diverses hores a la costa est dels Estats Units. Segons Efe, l’avaria va impedir emetre en directe la presentació de l’equip olímpic de refugiats, va admetre el portaveu del Comitè Olímpic Internacional Mark Adams.