L’expresident dels Estats Units Donald Trump va dibuixar aquest dissabte un panorama tenebrós al país per les polítiques migratòries del seu successor en el càrrec, el demòcrata Joe Biden, en la batejada pels mitjans com la seva «gira de la venjança».

L’exmandatari va celebrar el primer míting d’aquest tour davant centenars dels seus partidaris a Wellington, al nord-est d’Ohio, en un acte considerat com el seu retorn a l’activitat política. Per a aquest primer esdeveniment Trump va preparar un tema que sap que li dóna suports entre els votants conservadors: la immigració i la situació a la frontera amb Mèxic.

Com és habitual en l’expresident, va llançar una sèrie d’acusacions de manera infundada i sense oferir proves per criminalitzar els indocumentats que arriben als EUA

«Només cinc mesos de l’Administració de Biden han estat una catàstrofe completa i total, els delictes estan pujant, els assassinats estan augmentant, els departaments de policia estan desmantellats, els estrangers il·legals estan entrant per les nostres fronteres, ningú ha vist mai això», va enumerar.

Trump va assegurar que els càrtels de la droga i els traficants de persones han tornat a operar en el límit amb Mèxic, a diferència de quan ell governava. «No hi ha amenaça més greu avui que la crisi en la nostra frontera sud, excepte potser les nostres eleccions», va lamentar l’expresident, que va acusar Biden d’haver desmantellat «les defenses nord-americanes a la frontera» i d’haver instigat «una inundació de migrants il·legals».

Com en campanya

En l’acte, a l’estil dels innombrables mítings que va donar durant la seva Presidència i les seves dues campanyes electorals, no va faltar la parafernàlia típica amb barrets i samarretes vermelles, i cartells amb el lema «Salveu Amèrica», adoptat per l’exmandatari des que va abandonar la Casa Blanca.

Trump va recordar que dimecres que ve viatjarà a la frontera amb Mèxic i va assegurar que la vicepresidenta del país, Kamala Harris, va visitar divendres el límit únicament perquè ell havia anunciat que hi aniria.

La situació a la frontera amb Mèxic li ha esclatat a Biden en els primers mesos de la seva Presidència per l’arribada massiva d’indocumentats, que ha marcat rècords des de març a maig.

Biden ha encarregat a Harris la gestió de la immigració i la missió de coordinar-se amb els països del Triangle Nord de l’Amèrica Central per contenir l’arribada d’indocumentats a la frontera sud.