Ni Emmanuel Macron ni Marine Le Pen van aconseguir una victòria a les eleccions regionals, la segona volta de les quals es va celebrar diumenge, els últims comicis abans de les presidencials del 2022. Malgrat la patacada, acompanyada d’una abstenció històrica, tots dos continuen liderant les intencions de vot de cara a la carrera per la direcció de l’Estat, segons un sondeig publicat per France Télévisions.

Si els resultats de les urnes posen en dubte la credibilitat de les enquestes, que vaticinaven erròniament un important ascens de l’extrema dreta als territoris francesos, ahir va circular un nou sondeig que pronosticava, una vegada més, un duel entre Macron i Le Pen a la segona volta del plebiscit presidencial. Poc importaria qui fos el candidat de la dreta clàssica –la força política més votada a les regionals amb un 38% dels sufragis– que s’enfrontés contra ells a la primera ronda; en qualsevol cas, el president sortint i la líder ultra sortirien guanyant.

La dreta tradicional, reforçada

Amb una abstenció rècord –dos de cada tres francesos no van acudir a les urnes-, els comicis van privilegiar els candidats sortints: la dreta conserva set regions metropolitanes, els socialistes cinc i els nacionalistes lideren a Còrsega. Els resultats confirmen així la incapacitat de Macron i Le Pen d’implantar-se a nivell local, mentre que les formacions tradicionals, dèbils a nivell nacional, no han perdut els seus bastions territorials. Amb aquest panorama, les aspiracions presidencials dels conservadors s’han vist reforçades, convençuts de poder evitar un nou duel entre la líder del Reagrupament Nacional (RN) i l’actual cap d’Estat.

Ambicions que no tindrien un gran recorregut, segons el sondeig de France Télévisions, que pronostica la seva eliminació a la primera volta: Xavier Bertrand, reelegit al capdavant de Hauts-de-France i candidat declarat a la presidència, reuniria un 18% de les intencions de vot, per darrere de Macron i Le Pen, que empatarien amb un 24%; si es tractés de Valérie Pécresse, reelegida a Île-de-France, el duo empataria amb un 27%, superant la candidata conservadora, que aglutinaria un 13%; davant Laurent Wauquiez, exlíder d’Els Republicans reelegit a Auvergne-Rhône-Alpes, l’actual president s’imposaria amb un 27%, seguit de la presidenta ultra, amb un 25%. Pel que fa a l’esquerra, les possibilitats de situar-se a la segona volta de les presidencials semblen més reduïdes.