El primer ministre interí d'Haití, Claude Joseph, ha declarat l'estat de setge arran de l'assassinat del president, Jovenel Moïse, que ha mort aquest dijous de matinada durant un assalt a la seva residència privada a la regió metropolitana de Port-au-Prince.

Joseph ha fet un discurs a la nació després d'un Consell de Ministres extraordinari per actualitzar les mesures en un moment que ell mateix ha reconegut "difícil" i en el qual confia poder garantir la "continuïtat" de l'Estat.

L'estat de setge, que en principi la legislació haitiana planteja durant 15 dies, situa les forces armades com els màxims garants de la seguretat i implica instaurar tribunals militars. També obre la porta a controlar els mitjans de comunicació, segons 'Le Nouvelliste'.

En aquest sentit, Joseph ha instat totes les parts a unir-se a aquesta "batalla" perquè "guanyi" la democràcia, en un aparent intent per evitar el buit de poder que es podria generar per l'absència d'un cap d'estat i en espera que es renovi el Parlament.

L'article 149 de la Constitució estipula que en cas d'absència del president "per dimissió, destitució o incapacitat física o mental permanent", correspon al Consell de Ministres, "sota la presidència del primer ministre", exercir el poder executiu fins a l'elecció d'un nou cap d'estat.