Dones maltractades. Musulmans o jueus assetjats. Immigrants insultats. Homosexuals agredits... Els crims d’odi són un greu problema a la Unió Europea que queda amagat per les reticències de moltes víctimes a denunciar, ja sigui per desconfiança, por de represàlies o les traves per fer-ho.

Així ho adverteix l’Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la UE en un informe publicat avui sobre l’elevada «xifra fosca» dels delictes que queden sense denunciar i, per tant, no poden ser investigats ni jutjats, cosa que resulta en la «impunitat dels criminals».

Al seu informe, la FRA insisteix que un gran percentatge de gitanos, jueus, musulmans, immigrants o descendents d’immigrants i membres del col·lectiu LGTBI que viuen a la UE «experimenten violacions dels drets fonamentals» que, en ocasions, arriben fins i tot fins a la violència física.

Així, davant el 9% de la població general que afirma haver sigut víctima d’atac els cinc anys anteriors, han patit agressions físiques el 22% dels membres d’una minoria ètnica, el 19% dels no heterosexuals o el 15% dels immigrants.

Molts no denuncien

Segons les dades de la FRA, recollides en diferents enquestes i estudis durant els últims anys, entre el 51% i el 79% de les agressions, segons quin col·lectiu, no són denunciades, un percentatge molt més alt quan es tracta d’assetjament.

El principal motiu: la convicció que anar a la Policia no servirà per a res, tot i que també s’addueix que el procés de denúncia és massa complicat, llarg o incòmode.

La FRA destaca una altra causa per no denunciar: la desconfiança, o fins i tot la por, de la Policia, una cosa que es dona amb més freqüència entre els jueus i la comunitat LGTBI.

La UE alerta que en el cas de la violència masclista la taxa de denúncia és «particularment baixa».

Si més d’un terç de les dones majors de 15 anys que viuen a la Unió Europea han patit almenys una vegada violència física o sexual, només es denuncien al voltant del 14% de les agressions.

Violència masclista i por

«Per a les víctimes de violència masclista per part de la parella, la por és el que evita denunciar-ho a la Policia», indica la FRA, que assenyala que per revertir això és necessari aplicar mesures de protecció «immediates i efectives».

També els sol·licitants d’asil, els refugiats i els immigrant irregulars s’enfronten a enormes problemes per denunciar els abusos que pateixen, des del desconeixement de l’idioma o el sistema judicial del país on viuen, fins a la desconfiança cap a la Policia.

La FRA assegura que la falta de denúncies és un fenomen que s’estén per tot el territori comunitaris: «No és la realitat d’un sol grup ni d’un membre en concret de la UE [...]» resumeix.

Per combatre el problema, aquesta agència de la Unió Europea proposa, entre altres mesures, facilitar el procés de denúncia, establir mecanismes que ajudin i animin víctimes i testimonis de crims d’odi a informar-ne i dotar la Policia de mitjans i formació específica per atendre aquest tipus de delictes.