Per al primer ministre francès, Jean Castex, no hi ha cap dubte: «El món s’enfronta a una nova onada i hem de reaccionar». Aquesta constatació del cap de l'Executiu coincideix amb l'entrada en vigor de noves restriccions al país: a partir d'aquest dimecres, l'accés als espais d'oci i cultura que reuneixin a més de 50 persones quedarà subjecte a la presentació del certificat sanitari. Així, per entrar en un cinema, un teatre o un museu caldrà presentar un certificat de vacunació o un test covid negatiu de menys de 48 hores.

La posada en marxa de la nova normativa, no exempta de crítiques entre els sectors afectats, comptarà amb un termini d'adaptació: «Hi haurà una setmana, vuit dies, el temps de la pedagogia i després vindran les sancions», va advertir aquest dimecres Jean Castex al plató de televisió de TF1.

Sense mascaretes

En aquests espais, el certificat serà imperatiu, però les màscares deixaran de ser-ho. «Amb el passi sanitari [...] ens assegurarem que totes les persones que entrin [en els llocs afectats] estan totalment vacunades o tenen una prova negativa molt recent, [per tant] podran llevar-se la màscara», va anunciar aquest dimarts el ministre de Sanitat, Oliver Véran.

Una decisió que sembla entrar en contradicció amb la situació epidemiològica -aquest dimecres es van registrar 18.181 nous casos, quan una setmana abans eren menys de 7.000- i amb les mesures adoptades en certes regions, com en el departament de Charente-Maritime on l'ús de la mascareta torna a ser obligatori en 45 comunes turístiques.

L'aplicació del certificat sanitari a l'oci i la cultura, anunciada pel president francès, Emmanuel Macron, dilluns passat 12 de juliol, forma part del paquet de restriccions destinat a frenar la quarta onada de covid-19, protagonitzada per la variant delta. L'extensió d'aquest certificat a bars, restaurants i transports públics de llarga distància -avions, trens, autocars, vaixells-, així com la vacunació obligatòria de personal de centres mèdics i geriàtrics, són els principals pilars de l'estratègia francesa per contenir la propagació del virus.

El projecte de llei sobre les dues mesures serà debatut aquest dimecres a l'Assemblea Nacional on, gràcies a la majoria del partit macronista, s'aprovarà sense major dificultat. A continuació, arribarà al Senat i, segons el previst, serà adoptat a finals de setmana per entrar en vigor a principis d'agost.