No hi va haver anuncis d’inversions amb xifres marejadores, ni projectes concrets i tangibles posats sobre el paper, ni compareixences conjuntes amb les grans corporacions americanes per avançar una col·laboració tancada. No n’hi va haver, però Pedro Sánchez parteix cap a Espanya, de tornada de la seva gira d’una mica més de tres dies pels Estats Units, satisfet. Pletòric, es podria dir. Content per haver superat l’«examen». I molt confiat que les seves converses amb mig centenar d’alts executius d’empreses i fons mundialment coneguts tinguin els seus fruits aviat. La pròxima tardor, fins i tot. Abans que acabi el 2021.

És el que espera el president, i el que va traslladar als periodistes, en conversa informal amb ells, en el tancament del seu viatge. Des del campus de la tecnològica HP, divendres a la tarda, matinada ja a Espanya. Creu que les primeres inversions es podran veure, per tant, en els pròxims mesos, tot i que altres empreses tindran «un procés de maduració més llarg». No hi ha més precisions, ni més detalls, més enllà del convenciment profund del cap de l’Executiu que, amb la seva presència a Nova York, Los Angeles i San Francisco, ha aconseguit que els grans s’animin a invertir en Espanya i el vegin com un país fiable, segur i amb «oportunitats» de negoci. Que «comptin amb Espanya», com ho va expressar en una entrevista a Bloomberg Televisió.

Sánchez defensa, en vista de les dures crítiques de l’oposició, que el resultat de la seva gira ha sigut «francament positiu». «Hem situat Espanya al radar de les grans companyies», i ho ha aconseguit, va remarcar durant la roda de premsa prèvia, «en el moment propici», perquè en setmanes i mesos «decidiran on localitzar les seves inversions per als pròxims anys».

El president i el seu equip, comandat pel director de la seva Oficina Econòmica, Manuel de la Rocha Vázquez, i la directora del Departament d’Afers Exteriors de la Moncloa, Emma Aparici, estaven preparant aquesta visita als EUA des de l’hivern, segons relatava ell mateix, quan arran de les seves converses per videoconferència amb els alts executius de les empreses americanes va veure que reclamaven un «contacte directe, personal». I el moment per volar des de Madrid era «ara», amb el pla de recuperació ja aprovat per Brussel·les, la injecció de diners de la UE pròxims a alliberar-se i amb la vacunació molt avançada. A més, el viatge coincideix, va dir, amb un debat que s’està donant a Europa sobre l’autonomia estratègica, la relocalització d’indústries per respondre a crisis com les de la Covid.

Encara queda feina per fer: després dels contactes entaulats aquesta setmana, es constituiran grups de treball per estudiar les inversions possibles i entrar a la lletra petita.