El Govern del Perú sol·licitarà a la Justícia xilena ampliar els càrrecs d'extradició de l'expresident Alberto Fujimori (1990-2000) perquè sigui processat també per la venda il·legal d'armes a les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) el 1999.

Així ho va anunciar aquest dimecres el primer ministre, Guido Bellido, després de la reunió al Consell de Ministres, on a petició del Ministeri de Justícia i Drets Humans es va aprovar aquesta resolució, que serà remesa a les autoritats xilenes per a la seva avaluació.

Per aquest episodi va ser condemnat el 2006 a 20 anys de presó Vladimiro Montesinos, el superassessor de Fujimori, qui va adquirir a Jordània un carregament de 10.000 fusells AK-47 amb l'ajuda de traficants d'armes i després el va revendre a les FARC.

Guido Bellido, imputat per la Fiscalia per presumpta apologia del terrorisme i suposat blanquejament de diners en el finançament de la seva campanya electoral al Congrés, va recordar que aquestes armes van arribar a «grups terroristes quan l’expresident Fujimori estava en funcions».

Les armes van ser llançades sobre la selva colombiana en avions que van deixar caure la il·legal mercaderia amb paracaigudes en punts prèviament coordinats amb les FARC.

Alberto Fujimori, de 83 anys, compleix una condemna de 25 anys de presó per delictes de lesa humanitat, encara que des que va ser extradit de Xile també ha estat sentenciat per diferents casos de corrupció.

Després de dimitir per fax des del Japó en l'any 2000 després de descobrir la gegantina xarxa de corrupció que s'havia instaurat a l'administració pública durant el seu mandat, Fujimori va ser capturat el 2005 a Xile, quan es disposava a intentar tornar al Perú per les eleccions presidencials de l'any següent.

El 2007 va ser extradit al Perú i el 2009 va rebrir la principal condemna, de 25 anys de presó per ser l'autor mediat (amb domini de fet) de l'assassinat de 25 persones en les matances de Barrios Altos (1991) i La Cantuta (1992) , perpetrades pel grup militar encobert Pujol.