No és habitual que les associacions de jutges conformin un bloc únic, però el retard de gairebé tres anys en la renovació de el Consell General de Poder Judicial (CGPJ) i l’entrevista en la qual el conseller de Justícia de Madrid, Enrique López, atribuïa al PP el suport «de la majoria de la carrera judicial», ho han aconseguit. Les quatre associacions judicials, inclosa Jutges i Jutgesses per a la Democràcia (JpD), han signat un comunicat conjunt «davant les declaracions de responsables polítics en què s’utilitza el debat polític existent al voltant de la renovació del Consell amb fins exclusivament partidistes».

L’Associació Professional de la Magistratura (APM), Francisco de Vitoria (FV), JpD i Fòrum Judicial Independent (FJI) es mostren «d’acord que cal reformar el sistema d’elecció dels vocals judicials del CGPJ, perquè siguin elegits pels jutges segons un sistema democràtic que asseguri la representació de totes les categories i sensibilitats existents dins de la carrera judicial».

Durant la polèmica dels últims mesos sobre la renovació del CGPJ, JpD s’havia mantingut al marge dels comunicats de les altres associacions, de manera que el d’ahir suposa un canvi d’estratègia. Tradicionalment sempre havia estat contrària al fet que els jutges triïn els vocals judicials, en entendre que l’actual sistema permet que el seu òrgan de govern reflecteixi la sensibilitat de la societat espanyola segons conformen cada vegada les urnes. Però durant l’última majoria absoluta, el PP -que havia portat en el seu programa la reforma, però després va renunciar a ella- va canviar de posició i es va alinear amb la posició de les altres associacions. Probablement si es canvia el sistema d’elecció de vocals, Jutges per a la Democràcia seria la principal damnificada, perquè és la tercera associació en nombre d’afiliats, però amb el sistema actual sol concitar una major representació en els alts càrrecs judicials.