El pare Manel Gasch i Hurios és el nou abat del monestir de Montserrat, en substitució de Josep Maria Soler, que va presentar la seva renúncia al càrrec en complir 75 anys. Feia 21 anys que Soler era al capdavant de l’abadia. La comunitat benedictina va triar Gasch ahir al matí i el religiós ja exerceix el govern del monestir, a l’espera de la benedicció abacial, que tindrà lloc en una data encara no determinada de les properes setmanes.

L’elecció es va fer en una reunió capitular a la qual van assistir els monjos professos solemnes de la comunitat, presidits per Guillermo Arbreda, abat president de la Congregació Benedictina Sublacense Cassinesa, que el va confirmar en el càrrec.

Gasch va agrair el servei de Soler, que «al llarg de 21 anys ha guiat la comunitat amb esperit de saviesa i generositat». El nou abat de Montserrat va destacar el repte de la celebració del pròxim Mil·lenari de la fundació del monestir, el 2025, com a «oportunitat d’apropar Montserrat i la vida monàstica a la societat». Nascut a Barcelona el 1970, Gasch és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. El 23 de juny de 2011, fa només 10 anys, va ser ordenat sacerdot.