El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest divendres "solucions a nivell europeu" a l'augment del preu de l'energia. Després de la reunió de l'EuroMed 9 a Atenes, Sánchez ha dit que l'increment del preu de l'energia és "un problema europeu" i que només amb una solució a aquest nivell la Unió Europea podrà "fer valdre el seu pes específic en les relacions internacionals". "Així podrem oferir respostes més eficaces", ha dit Sánchez, que ha instat el bloc comunitari a "obrir el debat" sobre el marc normatiu del mercat energètic. En la trobada, els líders dels nou estats mediterranis que formen part de l'aliança han abordat, principalment, el canvi climàtic i la migració.

L'EuroMed 9 està format per Espanya, França, Itàlia, Xipre, Grècia, Malta, Portugal, Eslovènia i Croàcia. Aquests dos últims són els darrers que s'han afegit a l'aliança.

En la declaració conjunta després de la reunió, els líders dels nou països han coincidit que cal actuar ràpidament contra el canvi climàtic, especialment després dels incendis que en els darrers mesos han sofert alguns d'aquests països. Altres qüestions que han estat sobre la taula han estat la migració i la defensa.