L'àrea afectada per les llengües del volcà de la Palma ha augmentat un 50% en només 24 hores i els experts calculen que l'erupció pot prolongar-se una mitjana de 55 dies, la qual cosa fa preveure que podria continuar expulsant lava almenys fins a novembre.

A mesura que passen els dies la situació en les zones limítrofes al volcà es fa més difícil, sobretot per a les 5.700 persones evacuades fins al moment que han hagut d'abandonar corrent els 185 immobles danyats o destruïts per les llengües, 65 dels quals eren habitatges.

La lava continua obrint-se pas cap al mar i deixa ja darrere 153 hectàrees de terreny sepultades per les pedres, el foc i les cendres, segons càlculs de l'Institut Vulcanològic de Canàries a partir de les imatges de satèl·lit del programa Copernicus.

L'últim mapa facilitat per aquest programa europeu de seguiment d'emergències mostra la situació a les 8.14 hores d'ahir dimarts, 21 de setembre, i permet comprovar que si es compara amb l'anterior, de les 19.50 hores del dia 20, l'àrea afectada s'ha incrementat de 103 a 153 hectàrees, al voltant d'un 50 per cent.

Un altre dels grans problemes que comporta l'erupció és la gran quantitat de cendra i de fum que fa que cada dia s'estiguin emetent a l'atmosfera entre 6.140 i 11.500 tones de diòxid de sofre (SO2), segons els mesuraments realitzats per l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan).

El diòxid de sofre és un gas irritant i tòxic la concentració del qual durant curts períodes de temps resulta molt perjudicial per als ecosistemes i per a la salut, ja que pot irritar el tracte respiratori, causar bronquitis, reaccions asmàtiques, espasmes reflexos, parada respiratòria i congestionar els conductes bronquials dels asmàtics.

Els nuclis de població afectats per les evacuacions són La Bombilla, El Remo, Puerto Naos, Las Manchas, Jedey, Charco Verde, El Charco, Todoque, La Laguna, San Nicolás, Tacande de Arriba y Echedey, en tres municipis: El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte.

Mentrestant, els científics continuen tractant d'esbrinar el temps que trigarà el volcà a deixar d'estar en erupció, que, segons l'Involcan, podria oscil·lar entre 24 i 84 dies, amb una mitjana de 55 dies, o cosa que és el mateix, podria continuar expulsant lava almenys fins a novembre o fins i tot arribar a desembre.

La dada l'han obtingut analitzant les erupcions històriques ocorregudes a l'illa de la Palma des de l'última, que va tenir lloc a Teneguía el 1971 i va durar 24 dies, a la més llarga, a Tehuya, el 1585, que es va prolongar durant 84 dies.

El comitè científic que assessora el gabinet de crisi ha calculat en 200 metres per hora la velocitat amb la qual avança la lava en el seu camí cap al mar i a més estima que la deformació del sòl a la zona pròxima a l'erupció ascendeix als 28 centímetres.

Respecte al dispositiu que treballa per torns en les labors d'ajuda, està format per 743 efectius de seguretat i emergències de les diferents administracions.

A ells se sumen desenes de científics i experts que diàriament prenen de mostres de cendra, lava i gasos i realitzen inspeccions de camp i observacions mitjançant drons per a comprovar l'evolució de l'activitat del volcà i tractar d'esbrinar quant temps es prolongarà aquesta catàstrofe.