Després d’unes hores de calma, el volcà de l’illa de La Palma torna a registrar una gran columna de cendres, acompanyada d’algunes explosions esporàdiques que han durat uns cinc minuts i que s’han pogut sentir a quilòmetres de distància, segons ha pogut comprovar Efe.

L’activitat s’ha tornat a fer patent a les 11 del matí, hora local canària, després que l’emissió de cendres i fum hagués cessat a les 8.30 després d’una nit de constants explosions.

L’Institut Volcanològic de Canàries, Involcan, acaba de confirmar a través del seu compte de Twitter que el con principal del volcà torna a treure lava.

El comitè científic del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) està reunit per analitzar el succeït en aquestes últimes hores entorn del volcà de La Palma, després que els sismògrafs detectessin una sobtada caiguda del tremor volcànic, fins al punt que aquest senyal «gairebé havia desaparegut» i l’emissió de fum i cendres s’havia aturat.

L’activitat sísmica s’ha reactivat aquest matí de dilluns a l’illa de La Palma i s’ha desplaçat al sud, amb 16 terratrèmols localitzats a la zona nord de Fuencaliente, segons recull l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), episodis que coincideixen amb una aparent aturada al volcà de Cumbre Vieja, que ha deixat d’emetre temporalment lava, fum i cendra, al mateix temps que es registra una important caiguda del tremor volcànic.

El terratrèmol més intens s’ha localitzat a les 6.05 hores a una profunditat de 10 quilòmetres i, en general, tots estan per sobre de magnitud 2 i a profunditats que oscil·len entre 9 i 13 quilòmetres.