La colada del volcà de Cumbre Vieja de La Palma es manté estable gràcies al fet que la lava va culminar dimarts un camí que s’esgota al litoral. Aquesta via s’ha convertit en la ruta preferent per la llengua de material magmàtic, que ahir va finalitzar la recerca de nous itineraris pels quals expandir-se. La qualitat de l’aire a l’entorn del municipi de Tazacorte preocupa, perquè en alguns moments del dia d’ahir es van arribar a superar els llindars de diòxid de sofre (SO2) contemplats en la normativa, de manera que la població va detectar olor a ous podrits. Davant d’aquesta situació, que pot estendre’s fins a altres localitats de l’illa, el director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Rubén Fernández, va demanar als que habiten a l’àrea més propera a la boca emissora que extremessin les precaucions, utilitzessin mascaretes FFP2 i evitessin les activitats a l’aire lliure.

La bona notícia la va donar l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) quan va informar que els alisis que bufen aquests dies a Canàries ajuden a dispersar els gasos emesos pel volcà cap a l’oceà. El portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, va explicar que els alisis bufen forts i a nivells baixos, de manera que es «dispersen les emissions del volcà cap a l’oest i nord-oest». Això ajudarà a «que no hi hagi problemes amb la qualitat de l’aire a les zones poblades, excepte a les àrees més pròximes al punt eruptiu».

L'erupció del volcà de Cumbre Vieja a La Palma, en directe

A Tazacorte, el lloc en el qual la lava va començar dimarts a abocar-se al mar, s’han detectat 500 micrograms de sofre per metre cúbic en la mitjana horària, encara que al llarg del dia va baixar fins als 300, va detallar la directora de l’Institut geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, María José Blanco. Les dades d’aquests mesuraments coincideixen amb un augment en les emissions d’aquest gas des del volcà, que han pujat fins a les 7.149 tones diàries. Amb aquestes xifres, el volcà de La Palma s’ha convertit en el principal focus emissor de sofre del món, per sobre de la indústria més contaminant del planeta, la d’extracció de metalls de la ciutat russa de Norilsk, que produeix unes 5.021 tones diàries. Però, al contrari del que passa amb les fàbriques russes, les emissions del volcà són pràcticament innòcues, donada l’altura en la qual discorren.

El riu de lava discorre per sobre de les velles colades fins a la desembocadura a la costa de Tazacorte. El vulcanòleg Fernández va apuntar que l’arribada al mar de la llengua ha consolidat la canalització del material magmàtic, tot i que s’han produït «desbordaments a diversos punts i algun dit s’ha separat de l’eix principal». Blanco va assenyalar que la lava circula cap a l’oceà «en un cabal continu, que cau en forma de cascada i ha format a la base del penya-segat un delta, amb un front que ha arribat a la cota de 24 metres en profunditat marina». El fluid volcànic acumulat al litoral ha creat una Fajana que ocupa més de 17 hectàrees, de manera que en 24 hores gairebé ha duplicat la grandària que va assolir en el moment en el qual la lava va xocar contra l’aigua salada. Blanco va assegurar que les columnes de vapor d’aigua i gasos que es produeixen pel xoc tèrmic de la lava amb l’aigua del mar es concentren, de moment, a l’àrea costanera afectada per la colada i no s’han desplaçat cap a l’interior.