Una forta explosió va destrossar ahir al migdia una mesquita xiïta a la província de Kunduz, al nord de l’Afganistan. El Govern dels talibans va confirmar l’atemptat, però de moment no s’ha aclarit el nombre de víctimes. Fonts hospitalàries de la regió van assegurar que, de moment, s’han comptabilitzat almenys una cinquantena de morts. Però les estimacions apunten al fet que la xifra final estaria prop del centenar de morts, ja que dins del recinte, en el moment de l’explosió, hi havia prop de 300 persones.

De moment, cap grup ha reclamat l’atac, però tots els dits apunten a la facció local de l’autoproclamat Estat Islàmic, que porta anys realitzant atemptats semblants contra la minoria afganesa hazara, de credo xiïta. Els jihadistes de l’Estat Isàmic consideren que els xiïtes són uns traïdors al «islam real», entre altres raons per la veneració xiïta a Alí, el gendre del profeta Mahoma.

«Una explosió ha tingut lloc en una mesquita dels nostres compatriotes xiïtes en el districte de Han Abad de Bandar, la capital de la província de Kunduz. El resultat ha estat que molts dels nostres compatriotes han estat ferits o han estat convertits en màrtirs », va dir el portaveu del Govern talibà, Zabihullá Mujahid.

Les xarxes socials afganeses, mentrestant, es van omplir d’imatges de l’interior de la mesquita, que en el moment de l’explosió estava plena de feligresos resant com cada divendres: els cossos de desenes d’homes (les dones, durant el rés islàmic, sempre han d’estar separades i allunyades del recinte principal) estaven estirats a terra sense moure’s, la majoria ensangonats i molts morts.