Unides Podem ha anunciat que interposarà una querella contra la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per un presumpte delicte de prevaricació després de la decisió "unilateral" de comunicar la retirada de l'escó al fins ara diputat de la formació Alberto Rodríguez.

Segons han explicat fonts del grup confederal, la determinació de Batet de sostreure la condició de diputat a Rodríguez sota l'argument d'executar la sentència d'inhabilitació del Tribunal Suprem s'adopta contra el criteri dels lletrats de la cambra i de la Mesa del Congrés, que es van expressar favorables al fet que conservés la seva acta.

"La presidenta del Congrés coneix la sentència i sap que la inhabilitació d'Alberto Rodríguez era per a ser elegit en unes pròximes eleccions durant 45 dies, la qual cosa en cap cas implica perdre l'escó", argumenten des de Unides Podem.

Per tant, han censurat que la seva decisió, que pren "cedint davant la vergonyosa pressió del Suprem i a l'extrema dreta", fa "un "mal enorme" a la democràcia i al país.

Batet s'ha posat en contacte personalment amb Rodríguez per a traslladar-li l'ofici del president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, pel qual es dona trasllat de la sentència de la Sala Segona, que comporta la pèrdua de la seva condició de diputat, i de l'acte pel qual es disposa la seva execució.