Les colades 8 i 10, que a la nit de dimecres es van unir per passar a ser solament una, van arrasar en només 24 hores un total de 61 habitatges d’ús residencial al barri de La Laguna. Aquest front nord va alentir dijous la seva velocitat davant de l’església de Sant Isidre després de destruir el col·legi, la farmàcia, botigues, una empaquetadora de plàtans, unes pistes de pàdel, la gasolinera i desenes de cases d’aquest nucli de 1.735 habitants, el més important dels afectats fins ara pel volcà de La Palma, que ja ha enterrat part de Las Manchas (1.558 habitants) i la totalitat del municipi de Todoque (1.516).

L’evolució d’aquest front segueix el camí desitjat per tècnics i científics que continuen monitoritzant el procés eruptiu. Dijous al migdia, la colada es dirigia cap al sud de la Muntanya de La Laguna, quedant-se molt a prop d’unir-se amb la colada número 7, que des de fa ja quatre dies es troba pràcticament aturada a uns 80 metres de l’escaló del mar. En el cas que es produís aquesta annexió, aquest últim braç tornaria a rebre alimentació que el podria empènyer perquè, finalment, arribi a l’oceà.

Aquesta possibilitat és la preferida pels serveis d’emergència en detriment que el material magmàtic solidificat es desbordi al nord de l’esmentada muntanya, cosa que generaria importants danys sobretot a les plantacions de plataners situats a la zona de la Costa, dins el municipi de Tazacorte. Davant d’aquesta possibilitat, es va decidir evacuar uns 150 habitants dels barris de Las Martelas a Los Llanos de Aridane i Marina Alta, Marina Baixa, La Condesa i Costa Zapata a Tazacorte. El Consell de La Palma va informar que en cas que es compleixi aquest escenari, els models apunten que la lava envoltaria la muntanya de La Laguna fins unir-se, també, amb la colada 7 de camí al mar.

Aquests desallotjaments han provocat un increment en el nombre d’afectats que dormen a establiments d’allotjament. El director tècnic del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, va explicar que el nombre de persones acollides puja ara a 416, el que significa 47 més que el dia anterior. D’aquestes, 38 van ser traslladades a l’Hotel Teneguía Princess de Fuencaliente i altres 9 a l’Hotel Valle Aridane de Los Llanos. Morcuende va explicar que diverses de les persones censades en aquests nuclis ja havien marxat pel seu compte, refugiant-se a cases de familiars o amics. Amb aquesta nova evacuació, un total de 6.600 persones dormen fora dels seus habitatges per la crisi volcànica, a les quals cal afegir 400 turistes que van ser evacuats i traslladats a Tenerife el primer dia de l’erupció.

Fins a 10 fronts de lava

L’actual alentiment s’ha produït després de tres dies d’autèntica destrucció per l’avanç dels dos fronts de lava, el 8 -que va afectar un supermercat de La Laguna- i el 10, que va arribar fins al col·legi-, que han generat importants danys a edificacions. Així, el director tècnic del Pevolca va exposar que a dia 20 d’octubre s’havien destruït un total de 1.194 edificacions, 74 més que el dia anterior, segons la filtració que va ser realitzada a través del Cadastre. Pel que fa a immobles d’ús residencial, Morcuende va apuntar que ascendien a un total de 963, dels quals 61 havien estat destruïts en les últimes 24 hores. I és que les destrosses a domicilis ocorregudes dimecres eren sensiblement superiors a les registrades a edificacions d’ús agrícola, que augmentava en nou fins als 124; d’ús industrial, que s’incrementava en un fins als 57; i d’hostaleria i oci, que amb dos nous edificis destruïts arriben a 27.