El 1935 es va intentar aplacar la ira del volcà Mauna Loa, a Hawaii, llançant míssils militars sobre les seves colades de lava. Els resultats van ser molt discutits i poc fiables, però sota la desolació d’un volcà qualsevol ajuda és poca. L’últim a apostar per aquesta idea ha estat president del Cabildo de La Gomera, Casimiro Curbelo, que dimecres passat es va fer ressò de la possibilitat de canalitzar la lava del volcà disparant bombes cap al con per obrir noves boques. Encara que Curbelo va explicar després que les seves paraules havien estat tretes de context, la polèmica ja estava oberta i molts es pregunten des de llavors si de veritat és possible, tal com el president va esmentar com una opció més, apagar un volcà bombardejant-lo. A La Palma, de moment, aquesta idea és inviable.

Itahiza Domínguez, sismòleg de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), va explicar que repetir aquesta mateixa experiència a La Palma «és impossible». «Dinamitar un tub volcànic perquè s’obri i refredi la lava en una erupció d’aquesta importància dubto que funcioni», va destacar Domínguez, tot avisant que també «et pots equivocar» i, en disparar a la colada, aquesta es pot «escampar en una altra direcció».

Això passa perquè la lava no és un líquid com l’aigua, sinó un fluid plàstic amb característiques molt complexes. «És similar a la mel», va explicar el vulcanòleg de l’IGN Stavros Meletlidis. Al contrari que l’aigua, que es mou pel terreny empesa per la força de la gravetat, la lava i la mel necessiten una contínua aportació externa per moure’s. Per això la seva circulació sovint és erràtica i està molt relacionada amb el volum de magma que el volcà finalment expulsa a l’exterior. «Una dada que no tenim», va insistir.

Els científics consideren que reconduir la lava és una tasca del tot impossible a La Palma, on les distàncies «són relativament curtes», cosa que dificulta la possibilitat de construir una infraestructura que canviï la direcció del fluid.