Les autoritats afganeses han elevat a 25 els morts i 40 els ferits en un atac suïcida amb explosius seguit d'un tiroteig aquest dimarts en un hospital militar de Kabul, un incident que els talibans han donat per finalitzat i que han atribuït al grup gihadista Estat Islàmic (EI).

"Per desgràcia, tenim 25 morts en l'atac d'avui contra un hospital militar", ha dit a Efe un membre dels talibans que ha demanat l'anonimat, i que ha situat el balanç de ferits en almenys 40.

"La nostra informació inicial suggereix que l'atac va ser dut a terme per combatents d'EI", ha afegit, abans de donar-lo per finalitzat "després que les forces de seguretat matessin als assaltants".

Un testimoni, que ha demanat l'anonimat, ha afirmat a Efe des de l'hospital que "els atacants han utilitzat armes de foc i granades de mà per a lluitar contra els talibans, però l'atac ha finalitzat i ja no sentim trets o explosions".

Segons ha assenyalat a Efe el portaveu del Ministeri d'Interior Qari Sayed Khosty, l'atac ha començat amb una explosió inicial davant de l'entrada de l'hospital militar Sardar Mohammad Daoud Khan, situat al centre de la capital i amb capacitat per a uns 400 llits.

Fins al moment, cap grup s'ha atribuït l'autoria.

L'hospital Sardar Mohammad Daoud Khan és el principal centre hospitalari militar de Kabul, i es troba a tan sols uns pocs metres de l'ambaixada dels Estats Units i del Ministeri de Salut afganès.

Aquest centre va patir el març de 2017 un atac reivindicat pel grup gihadista Estat Islàmic (EI) que va causar més d'una trentena de morts i desenes de ferits, després que un atacant suïcida s'immolés en l'entrada de l'hospital.

El suïcida va obrir pas a altres tres insurgents que van irrompre en el recinte i van disparar "indiscriminadament" fins que l'últim d'ells va ser abatut per les tropes afganeses sis hores i mitja després de l'inici de l'atac.

El EI ha reivindicat atacs en almenys vuit de les 34 províncies afganeses des que els talibans van aconseguir el poder el passat 15 d'agost.

L’atemptat més gran del grup gihadista en els últims mesos, amb uns 170 morts, va tenir lloc el passat 26 d'agost a l'aeroport de Kabul, quan milers d'afganesos tractaven desesperats de fugir del país en algun dels vols de repatriació.

A més un atac suïcida d'EI contra una mesquita xiïta va deixar almenys 80 morts i uns cent ferits en Kunduz el passat 8 d'octubre, i un altre atemptat similar una setmana després en la meridional Kandahar va deixar altres 60 morts.

Analistes i experts han assenyalat que el grup gihadista s'ha convertit en l’amenaça més gran a la seguretat del Govern talibà a l'Afganistan, en estar darrere d'atacs gairebé diaris contra els fonamentalistes.