«El vot crida a la pau», va dir Daniel Ortega després de ser reelegit president en una contesa qualificada de «pantomima», dins i fora del país, i amb escassa participació a les urnes. El Front Sandinista d’Alliberament va sortir a celebrar el triomf com un fet consumat quan encara no s’havia obert una sola urna.

A la matinada d’ahir, el Consell Suprem Electoral (CSE) va informar que Ortega, que comparteix la fórmula electoral amb Rosario Murillo, la seva dona i d’ara endavant «copresidenta», va obtenir el 74,99% dels vots. Els altres sufragis se’ls van repartir cinc partits testimonials que sabien per endavant la seva condició d’actors de repartiment d’una mascarada. La victòria de l’exguerriller és fruit de les condicions anòmales en què s’ha desenvolupat la contesa, amb set aspirants a candidats presidencials a la presó i acusats de «traïció a la pàtria».

D’acord amb l’organització Urnas Obiertas, l’abstenció va ser del 81,5%. L’oenagé va denunciar a més irregularitats com l’assetjament de policies i parapolicies i la manipulació del padró electoral. El president dels Estats Units, Joe Biden, va parlar d’eleccions «simulades» i va afegir que Ortega i Murillo són dos líders «àmpliament impopulars».