Els comuns renoven aquest cap de setmana el lideratge de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la presidenta del partit al Parlament, Jéssica Albiach, i l’exalcaldessa de Castelldefels, Candela López, al capdavant de la formació. La III Assemblea Nacional dels comuns està marcada per l’impuls d’una nova plataforma que reuneixi a quants més partits d’aquest espai esquerres, de cara a presentar-se sota un mateix paraigües a les pròximes eleccions generals i municipals, sent la ministra Yolanda Díaz qui lideri la candidatura a les primàries.

El portaveu d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, va cridar a reeditar un nou projecte il·lusionant, com va ocórrer fa una dècada amb el 15-M, que es materialitzi en un nou projecte estatal i que culmini amb l’elecció de Díaz com a futura presidenta del Govern. «A València es respirava il·lusió i esperança, una il·lusió i esperança que té rostre de dona», va dir el diputat al Congrés després que el passat cap de setmana se celebrés un acte que va reunir a Díaz, Colau i Oltra, juntament amb la líder de Més Madrid, Mónica García, i la portaveu del Moviment per la Dignitat i la Ciutadania a Ceuta, Fàtima Hamed Hossain, sota el lema «Altres polítiques». Una imatge que es preveu que es repeteixi avui a Barcelona.

Per això, a més del feminisme, l’ecologisme i el republicanisme, Asens va demanar encomanar-se als moviments veïnals i cívics que treballen des del carrer per prioritzar a les persones i els seus drets, com va recordar va ocórrer fa deu anys «en les places». «En el 15-M vam saber captar els anhels de la gent. Ara hem de tornar a fer-ho. Tenim un compromís històric», va dir Asens, qui va assegurar que alguns «volen tornar a l’Espanya en blanc i negre». «Per guanyar a l’extrema dreta (...) cal construir un nou projecte que no deixi a ningú enrere. És un gran repte. No ens deixeu sols, acompanyeu-nos en el camí, i així podrem guanyar les eleccions amb Yolanda Díaz», va afirmar.

Per la seva part, Albiach va exigir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que hi hagi transformacions als Pressupostos de 2022, enmig de les negociacions per desencallar els comptes: «El conseller Giró va dir: pressupostos o pressupostos; nosaltres li diem: transformacions o transformacions». Així, va demanar que hi hagi un gir de 180 graus en les polítiques públiques que es reflecteixi als comptes, i va defensar l’esmena a la totalitat dels comuns: «No hem vingut a fer de comparsa de cap majoria del passat», va avisar.