La Covid-19 ha repuntant durant les darreres setmanes a l’Europa Occidental i ha obligat rls diferents governs a prendre noves mesures restrictives per a mantenir el control de la pandèmia. És el cas d’Àustria i els Països Baixos, on la ràpida incidència de la covid entre la població ha portat a imposar un nou confinament i, fins i tot, vacunació obligatòria.

Pel que fa els Països Baixos, el primer ministre en funcions, Mark Rutte, ja va anunciar el passat 12 de novembre l’avançament del tancament del sector de la restauració i les botigues, que passaven a ser a les 20.00 hores i a les 18.00 respectivament, com a mínim fins el 4 de desembre.

Per la seva part, el canceller austríac, Alexander Schallenberg, anunciava divendres passat el confinament total de la població a partir de demà. A més, també va anunciar la vacunació obligatòria a partir de l’1 de febrer del 2022 de tots els residents del país, ja que actualment només un 65% de la població austríaca està vacunada, una de les xifres més baixes de l’Europa Occidental.

Aquestes noves restriccions no han agradat a una bona part de ciutadans holandesos i austríacs, que han volgut demostrar el seu rebuig en unes multitudinàries concentracions a les dues capitals, Viena i Rotterdam. En el cas d’aquesta darrera, la manifestació va acabar amb set persones ferides a causa dels forts enfrontaments entre manifestants i policia. De fet, la Policia holandesa ha advertit que «hi ha ferits relacionat amb els trets».

Pel que fa a Viena, la manifestació celebrada ahir a la tarda va reunir gairebé 35.000 persones però va ser més cívica que la de Rotterdam, encara que el partit ultradretà FPÖ en va ser un dels principals protagonistes cridant en nom de la «llibertat».