El Comitè de Medicaments d'Ús Humà (CHMP, per les seves sigles en anglès) de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha decidit, en una reunió extraordinària aquest dijous, donar el vistiplau a la vacuna de Pfizer contra la covid-19 en nens de 5 a 11 anys.

Segons acaba d'informar en un comunicat, la dosi serà inferior a la que s'utilitza en persones de 12 anys o més (10 ug davant 30 ug), i de la mateixa manera que en el grup de més edat, s'administra en dues injeccions als músculs de la part superior del braç, amb tres setmanes de diferència.

Aquesta decisió es produeix enmig d'un gran augment de casos de covid-19 a tot Europa, principalment per l'escassa cobertura de vacunació en alguns països i perquè el col·lectiu d'infants de menys d'11 anys encara no ha pogut rebre la vacuna.

A Espanya, de fet, els infants de menys d'11 anys són els que acumulen una incidència acumulada més gran a 14 dies per 100.000 habitants, amb 203,57, segons les dades del Ministeri de Sanitat publicades aquest dimecres, molt per davant del grup següent, les persones d'entre 40 i 49 anys, que se situen en 155,91.

La vacuna de Pfizer està autoritzada en nens de 5 a 11 anys als Estats Units des de fa gairebé un mes. D'acord amb les dades de l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les seves sigles en anglès), la vacuna va tenir un 90,7 per cent d'efectivitat en la prevenció de la covid-19 en aquest grup etari.

Així mateix, la seguretat de la vacuna es va estudiar en aproximadament 3.100 nens de 5 a 11 anys que van rebre la vacuna i no es van detectar efectes secundaris greus en un assaig clínic que encara continua en curs que ha inscrit aproximadament 4.700 nens de 5 a 11 anys. L'estudi es duu a terme a Espanya, els Estats Units, Finlàndia i Polònia.