L’Agència Europea del Medicament (EMA) va autoritzar ahir l’ús d’emergència de la vacuna contra la covid-19 desenvolupada pels laboratoris Pfizer/BioNTech en els nens d’entre 5 i 11 anys, amb la qual cosa es convertirà en la primera que es podrà utilitzar en aquesta franja d’edat a la Unió Europea (UE). Els Vint-i-set segueixen així l’estela dels Estats Units, que ja van autoritzar la utilització d’aquest sèrum per als més petits a finals d’octubre. Segons la conclusió de l’EMA, la vacuna és segura i eficaç i s’administrarà en dues injeccions de 10 micrograms al braç, un terç de l’administrada als més grans de 12 anys (30 mcg), amb un interval de dues setmanes.

Segons va explicar l’EMA, l’estudi principal realitzat en gairebé 2.000 nens entre nens de 5 a 11 anys ha demostrat que la resposta immunitària amb una dosi més baixa en aquest grup és comparable a l’observada amb la dosi administrada a persones de 16 a 25 anys, i com en aquest grup els «beneficis superen els riscos, especialment en aquells amb condicions que augmenten el risc de covid-19 greu», encara que l’EMA seguirà vigilant de forma estreta a mesura que es vagin utilitzant a les campanyes de vacunació.

Els efectes secundaris són també similars als observats en els majors de 12 anys i inclouen dolor al lloc de la injecció, cansament, mal de cap, envermelliment i inflor al lloc de la injecció, dolor muscular i calfreds. Aquests efectes solen ser lleus o moderats i milloren al cap de pocs dies de la vacunació. Segons la recomanació de l’EMA, que continua avaluant la utilització del sèrum de Moderna per als menors de 6 a 11 anys, la vacuna té una efectivitat del 90,7% en la prevenció de la covid-19 simptomàtica, encara que la taxa real podria oscil·lar entre el 67,7% i el 98,3%.

El primer país a autoritzar l’ús del sèrum de Pfizer en menors d’entre 5 i 11 anys van ser els Estats Units el 29 d’octubre passat. Segons l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA), la resposta immune dels nens que es troben en aquest grup d’edat és comparable a la dels joves d’entre 16 i 25 anys i va obtenir un 90,7% d’efectivitat en la prevenció de la covid-19.