La Conselleria de Salut de Catalunya confia que les vacunes ja existents contra la covid-19 protegeixin de la malaltia greu en els contagis provocats per la nova variant òmicron. Salut, que ahir va obrir la vacunació de les terceres dosis per a les persones de 65 a 69 anys, assegura que de moment la pressió assistencial dels contagiats sobre el sistema sanitari català es pot contenir, malgrat que els indicadors epidemiològics estan pujant.

De fet, si en altres onades les hospitalitzacions suposaven un 10% dels contagis, ara només suposen el 5%. Tot això gràcies al fet que un 85% dels catalans més grans de 12 anys estan vacunats. «De cada 20 casos, es produeix una hospitalització», va informar ahir Carme Cabezas, secretària de Salut Pública, que va recordar que les persones no vacunades més grans de 50 tenen 6,2 vegades més de possibilitats d’entrar en una uci que les vacunades. Actualment hi ha 682 persones amb covid a hospitals catalans, mentre que en altres onades va arribar a haver-hi «2.000 o 3.000».

«No sabem quina és la capacitat de transmissió d’òmicron. Però, si mirem la història de les variants, veiem que cada variant ha anat tenint més capacitat de transmissió. I, encara que la vacuna ha anat perdent capacitat de protecció davant de la infecció, sí que ha mantingut la capacitat de protecció davant de la gravetat. Sembla que també aniríem en aquest aspecte amb òmicron», va dir Tomàs Pumarola, cap de Microbiologia de la Vall d’Hebron.

Pumarola i Cabezas van participar en una roda de premsa per informar sobre la situació epidemiològica amb la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel. La variant òmicron té «gairebé més de 30 mutacions», va indicar Pumarola. «Actualment vacunes com Pfizer o Moderna protegeixen de la infecció en un 60%, però en un 90% de la malaltia greu», va destacar el microbiòleg.