La Conferència de Presidents, l’òrgan en què es reuneixen el cap de l’executiu i els mandataris autonòmics, ha mantingut cites setmanals durant gairebé tota la pandèmia, des del confinament que es va aprovar el març del 2020. L’última vegada que es va celebrar una reunió d’aquest tipus va ser el 30 de juliol. Des d’aleshores, en un símptoma que l’evolució de l’emergència sanitària era positiva, no havia tornat a tenir lloc. Però ara la situació ha empitjorat. Davant l’avenç de la sisena onada, Pedro Sánchez ha tornat a convocar la conferència. La cita serà telemàtica i tindrà lloc la setmana que ve, en una data encara per determinar, segons va informar ahir La Moncloa en un comunicat.

Espanya torna a trepitjar un terreny perillós en l’àmbit sanitari. La incidència acumulada ja se situa per sobre dels 500 casos diagnosticats per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, un nivell considerat de risc molt alt, segons els criteris del Govern. Hi ha menys hospitalitzats que a onades anteriors, a causa de les altes cotes de vacunació entre la població, però hi pot haver un nou rècord de contagis a causa de l’expansió la variant òmicron, molt més infecciosa. La situació es produeix a les portes del Nadal, un període que en principi dispararà el nombre de positius a causa de l’augment de la interacció social.

La ministra portaveu i de Política Territorial, Isabel Rodríguez, es va posar ahir en contacte amb tots els presidents autonòmics. El Govern preveu que la conferència tingui lloc dimecres, però la data encara no s’ha tancat. La intenció de l’executiu és clara. La reunió, van explicar fonts de La Moncloa, ha de servir per «afrontar la situació i analitzar la necessitat d’adoptar noves mesures», cosa a la qual l’executiu fins ara havia tancat la porta, argumentant que no eren necessàries, a causa de l’extensió de la vacunació a Espanya. La mateixa Rodríguez va transmetre aquesta tesi divendres, a la roda de premsa després del Consell de Ministres.

A l’entorn de Sánchez no volen anticipar res. «Es tracta de compartir l’anàlisi entre tots, amb lleialtat institucional», van afegir les mateixes fonts, que també van evitar concretar si el president és partidari que les mesures siguin iguals a tots els territoris. Encara que l’evolució d’aquesta sisena onada és desigual, amb Navarra detectant cinc vegades més contagis que Andalusia, els positius estan creixent a una velocitat similar a totes les comunitats. «No volem que cap autonomia arribi a la cita amb la sensació que les decisions ja han estat preses», van insistir a La Moncloa. En principi, la possibilitat d’aprovar un nou estat d’alarma o de confinaments perimetrals està descartada. Però no altres mesures com ara restringir l’oci nocturn, limitar els interiors de restaurants o posar un nombre màxim de comensals a les reunions familiars.

Una evolució molt ràpida

El canvi d’escenari ha estat molt ràpid, i ni el Govern ni les autonomies tenien previst un augment tan important dels casos. Fa menys d’un mes, Sánchez va anunciar que la propera conferència de presidents tindria lloc a principis del 2022.

Tot i això, de moment les comunitats autònomes es resisteixen a recuperar les restriccions més dures, que van marcar les festes de l’any passat. Fins ara, només Catalunya ha fet un pas en aquest sentit, i de moment molt lleu, en recuperar les quarantenes per a tots els contactes propers a un positiu, estiguin o no vacunats.