Les paraules del Rei Felip VI d'aquest divendres generen controvèrsia entre els diferents partits polítics. Mentre que ERC i Unides Podem carreguen contra el discurs i en subratllen les mancances, PP i Cs l'aplaudeixen.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat aquest dissabte els seus valors republicans i la seva defensa de la «causa de la llibertat i el progrés», davant el «discurs buit» del rei Felip VI. Ho ha fet en el marc de la tradicional ofrena a la tomba de l'expresident Francesc Macià, en el 88è aniversari de la seva mort.

El president de la Generalitat ha dit que del discurs del Rei esperaven molt poc i que ha aportat molt poc. «Som republicans», ha remarcat Aragonès, que ha destacat el «contrast molt clar» entre la monarquia i la figura de Macià, que «va unir la causa de la llibertat i la causa del progrés».

Per la seva banda, Gabriel Rufián també s'ha volgut expressar amb una piulada sobre el discurs de Felip VI, tot assegurant "Compte, perquè no demana el vot".

Pablo Echenique, portaveu parlamentari d'Unides Podem ha criticat que, en el seu discurs, el Rei no fes "ni una sola paraula d'autocrítica". A banda, ha denunciat que no es pronunciés sobre la situació del rei emèrit, Joan Carles I.

Per part seva, Pablo Casado ha subratllat del missatge de Nadal de Felip VI el record als espanyols que pateixen la pandèmia i la crisi econòmica. A més, ha volgut destacar de les paraules del Rei la defensa de la Constitució recollint les paraules textuals del cap de l'Estat.

Per part seva, també en una piulada la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha assegurat que comparteix "plenament l'esperançador discurs del rei".

Cuixart diu que s'ha de seguir treballant en la república

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat seguir treballant en la república davant del discurs de Felip VI d'aquest divendres, en què, ha assegurat, "renúncia de totes totes a ser part de la solució del conflicte". En l'acte d'ofrena a la tomba del 122è president de la Generalitat, Francesc Macià, ha dit que el monarca no vol reconèixer la diversitat i la veu com un "atac" a la unitat de l'Estat.

Cuixart ha fet una "enèsima" crida a la unitat dels partits independentistes com a fórmula, ha remarcat, que portarà a la ciutadania a ser "lliures i iguals" tal com ho va "lluitar" el president Macià. El president d'Òmnium ha detallat que és el primer cop en quatre anys que pot assistir a l'ofrena i que el moment és "excepcional".