El Tribunal Constitucional ha avalat que es pugui fer front al pagament d'un deute amb sexe oral. L'Alt Tribunal ha arxivat el recurs presentat contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Balears que va considerar legal demanar fel·lacions per saldar un deute, al no veure convenient entrar a valorar si és legal o no, per no tenir "importància constitucional suficient", segons ha informat el diari Última Hora.

D'aquesta manera, en arxivar el recurs avala la resolució de l'Audiència de Palma, que no va considerar delicte saldar un deute monetari entre adults mitjançant relacions sexuals.

En aquells dies, la Secció 2, presidida per Diego Gómez-Reino, va acordar desestimar el recurs d'apel·lació interposat per la víctima descartant al seu torn l'existència d'un delicte continuat de coaccions, en contra de la petició del ministeri fiscal i del mateix jutge instructor.

Els fets es remunten al mes de setembre de l'any 2019, quan la dona, a causa de problemes econòmics, va demanar ajuda al seu excunyat, un home de 58 anys, resident igual que ella en un poble de la comarca del Pla de Mallorca. Després d'establir les condicions del deute, va rebre un ingrés en el seu compte de 15.000 euros.

2019

Als pocs dies, segons la denúncia, l'home li va dir que com li havia fet aquest favor amb els diners, ella havia de fer-li dos o tres ‘biberons’ (fel·lacions) a la setmana. Tots dos es van veure en cinc ocasions per a, després de xerrar una estona, tenir sexe oral en el cotxe del denunciat.

La dona va reconèixer sentir-se amenaçada pel seu excunyat, amb qui fins a aquell moment mantenia una excel·lent relació. La denúncia reflecteix diverses frases intimidatòries com "mentre duri el deute amb mi em faràs de xiribeva (puta)" o "Jo soc molt radical. Jo tant puc ser agressiu com venjatiu. Ets conscient del que t'acabo de dir? No tinc moltes pietats el dia que em poso en actitud de combat. No l'has de posar en dubte". Així mateix, segons la denunciant, va assegurar que el denunciat li va proposar anar "més enllà de les fel·lacions" i fer un 69.

Un temps després, la dona ho va explicar a la seva mare i un amic i el denunciat, en assabentar-se, va augmentar el nombre de trucades i missatges d'assetjament, tal com consta en la denúncia presentada davant la Policia Nacional. El 3 de gener de 2020, la denunciant va rebre una carta certificada remesa pel seu excunyat amb tres fulles manuscrites vexant a la dona i advertint-la que havia de complir o la denunciaria.

Els advocats de la víctima van reclamar la incoació d'un delicte d'abusos sexuals, mentre que el jutge instructor el deixava en coaccions greus i la Fiscalia entenia que eren lleus. No obstant això, l'Audiència va desestimar el cas perquè entenia que hi havia consentiment lliure, la qual cosa va impulsar a la denunciant a presentar un recurs d'inconstitucionalitat. Cal recordar que la decisió del TSJIB va generar una gran polèmica en el seu moment i fins i tot va provocar la reacció de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que va publicar un tuit criticant el dictamen: "Una dona desesperada demana ajuda al seu cunyat. Per a donar-li diners l'obliga a ser la seva ‘fulana’ i fer-li fel·lacions. Quan ella no pot més, ell amenaça amb emprendre accions judicials contra ella i la seva filla. Ella denuncia i passa això".