La farmacèutica nord-americana Pfizer va assegurar ahir que espera tenir al març una nova vacuna contra la covid-19 que millori la protecció contra la variant òmicron. El conseller delegat de Pfizer, Albert Bourla, va explicar que encara no està clar si aquest nou producte serà necessari, però va dir que la seva empresa ja està començant a fabricar les primeres dosis atès que alguns països en volen disposar com més aviat millor.

«L’esperança és que aconseguim una vacuna que tingui una protecció molt millor, en particular contra les infeccions, perquè la protecció contra hospitalitzacions i malaltia greu ara mateix és raonable amb les vacunes actuals, sempre que s’hagi administrat la tercera dosi», va explicar Bourla al canal de televisió CNBC.

El màxim executiu de Pfizer va assenyalar que la nova versió busca una major immunitat davant d’òmicron, però continuaria oferint protecció davant d’altres variants. Encara que el producte estarà enllestit al març, Bourla va deixar clar que encara no sap si serà necessari utilitzar-lo, uns dubtes que va estendre a l’ús d’una quarta dosi de la vacuna actual, que ja han començat a provar països com Israel o Xile. «No sé si hi ha necessitat d’una quarta dosi de reforç, però s’ha de provar. Nosaltres farem experiments», va dir.

Mentrestant, la companyia Moderna espera tenir disponible per a la tardor que ve una nova dosi de reforç de la seva vacuna dissenyada de forma específica per combatre la variant òmicron, segons va explicar el seu conseller delegat, Stephane Bancel, també entrevistat per CNBC.

Bancel va assegurar que l’empresa està en converses amb les autoritats sanitàries de tot el món per decidir la millor estratègia de cara a administrar aquesta possible dosi a la tardor de l’hemisferi nord. «Hi ha discussions diàriament. Volem estar preparats amb el millor producte possible per a la tardor del 2022», va destacar l’executiu.

Al desembre, quan va anunciar que començaria estudis clínics a l’inici d’aquest any per a la nova dosi de reforç, Moderna ja va advertir que, en cas que aquests fossin reeixits, encara caldrien mesos perquè el producte estigui disponible.

La firma biotecnològica, però, ja ha tancat acords amb països com el Regne Unit, Corea del Sud o Suïssa per valor d’uns 18.500 milions de dòlars.

Bancel va explicar que Moderna té capacitat per proveir entre dos mil i tres mil milions de dosis de reforç aquest any i va assegurar que les dificultats ja no estan en el volum de producció, sinó més aviat en la distribució, especialment als països en vies de desenvolupament.

Vacunes per a països pobres

En aquest sentit, l’executiu va dir que durant el novembre passat la seva companyia va tenir diàriament entre 50 i 100 milions de dosis esperant per ser enviades a nacions de baixos ingressos.

Moderna ja havia avançat el mes passat que començaria a treballar en l’adaptació del seu producte a la nova variant òmicron, que està contagiant moltes persones vacunades. Segons els estudis, les vacunes segueixen reduint de manera molt important la possibilitat de patir un cas sever, una protecció que és encara molt més gran en el cas de les persones que han rebut recentment una dosi de reforç.

Per altra banda, Xile ha esdevingut en el segon país del món, després d’Israel, a començar a aplicar la quarta dosi de la vacuna, en moments en què la variant òmicron i l’alta mobilitat de les festes nadalenques han disparat els contagis. Els primers que estan rebent la segona dosi de reforç són les persones immunodeprimides, encara que des del 7 de febrer la vacunació s’estendrà als més grans de 55 anys que hagin complert sis mesos des de la seva injecció anterior. «Les vacunes, amb el pas del temps, van perdent eficàcia, es va disminuint la protecció que generen i les noves variants també els fan perdre força. I per això és molt important estar preparats, anticipar-se», va explicar el president xilè, Sebastián Piñera.