Els Estats Units van acusar ahir Rússia d’orquestrar una operació per crear un pretext per tal d’envair o entrar a Ucraïna, després d’una setmana intensa de contactes diplomàtics a Europa amb Moscou, que han ofert escassos resultats.

Tant des de la Casa Blanca com des del Pentàgon, el Govern nord-americà va afirmar que Rússia ha posicionat un grup d’operatius per dur a terme el que a l’argot militar dels EUA s’anomena «una operació de bandera falsa» a l’est de Ucraïna.

El portaveu del Departament de Defensa, John Kirby, va explicar que es tractaria d’una operació «dissenyada perquè sembli un atac contra ells (els russos) o la seva gent, o gent que parla rus a Ucraïna, com una excusa per entrar» a territori ucraïnès.

La secretària de Premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki, va assegurar, per part seva, que aquests operatius russos estan entrenats en guerrilla urbana i en l’ús d’explosius «per dur a terme actes de sabotatge contra les forces russes» que justifiquin aquesta intervenció.

Per altra banda, un dia després del fracàs de les converses entre Occident i Rússia sobre la seguretat a l’est d’Europa, el Govern d’Ucraïna va denunciar ahir un ciberatac massiu d’origen desconegut. Les pàgines web de nombrosos ministeris a Kíev van publicar un comunicat amenaçador, segons Marc Marginedas.