La violenta erupció d'un volcà submarí prop de Tonga, en el Pacífic Sud, va provocar un tsunami que ha colpejat les costes d'aquesta nació insular i que també ha encès les alarmes en altres països de la regió.

"Onades d'uns 1,2 metres han estat registrades a Nuku'alofa", capital de Tonga, amb 24.500 habitants, segons va informar a Twitter el Servei Meteorològic d'Austràlia.

Les autoritats locals de Tonga, amb uns 71.000 habitants, no han informat de moment sobre víctimes, mentre els mitjans locals alerten que diverses zones del país estan incomunicades.

El volcà submarí Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, situat a uns 65 quilòmetres al nord de l'illa de Tongatapu, va registrar una erupció d'uns vuit minuts al voltant de les 17.20 hora local (4.20 GMT) i va llançar una enorme columna de cendra a quilòmetres d'altura.

La violenta explosió va quedar registrada en les imatges preses per satèl·lits, publica el Servei de Meteorologia de l'illa estatunidenca de Hawaii.

El violent embat de les onades va colpejar uns 15 minuts després els habitatges i edificis assentats a la primera línia de la costa nord de Tongatapu, segons els vídeos publicats a les xarxes socials per testimonis, alguns dels quals es refugiaven a la teulada de les seves cases.