Dominic Cummings, antic assessor del primer ministre britànic, Boris Johnson, va assegurar aquest dilluns que el cap de Govern va mentir al Parlament sobre les festes a Downing Street durant la pandèmia i va permetre almenys una d'elles malgrat els advertiments que anava contra les normes.

Cummings va ser la mà dreta del conservador Johnson fins que va caure en desgràcia i va ser acomiadat el novembre de 2020. Ell va ser el primer a destapar una celebració al jardí de la residència oficial del primer ministre al maig d'aquest any, quan les restriccions vigents en aquell moment no permetien reunions socials.

La setmana passada, després de sortir a la llum els detalls d'aquella trobada, en la qual unes 40 persones van compartir begudes, Johnson va demanar disculpes a la Cambra dels Comuns i va assegurar que pensava que era un "esdeveniment de treball".

No obstant això, Cummings, que el maig de 2020 era el principal assessor del primer ministre, relata aquest dilluns en el seu blog personal que ell i almenys un altre membre de l'equip van advertir al cap de Govern que la trobada "amb begudes" convocada aquell dia anava "contra les normes" i "no havia d'ocórrer".

L'exassessor indica que un dels advertiments es va fer per escrit i va quedar constància en un correu electrònic. "Vam ser ignorats", assegura Cummings, que considera que el personal de Downing Street que va assistir a la reunió no hauria de ser castigat, atès que la invitació provenia del secretari privat del primer ministre, Martin Reynolds.

Els mitjans han airejat en les últimes setmanes més d'una desena de suposades celebracions en contra de les restriccions per la pandèmia tant a Downing Street com en altres departaments del Govern britànic.

El suport a Johnson en les enquestes s'ha desplomat a causa d'aquestes polèmiques festes i almenys sis diputats del Partit Conservador han demanat la seva destitució.