Àustria es convertirà a partir de l’1 de febrer en el primer país del món que obliga tots els seus ciutadans adults a vacunar-se contra el coronavirus. Així ho va anunciar ahir el canceller austríac, Karl Nehammer, en roda de premsa. Aquest anunci posa data a una mesura ja avançada fa setmanes per combatre la propagació i els efectes de la pandèmia i que anirà acompanyada d’un paquet de mesures sancionadores per a aquelles persones que rebutgin immunitzar-se. El canceller va anunciar controls per verificar si els ciutadans estan vacunats o no i no estar-ho constituirà una infracció punible amb multes d’entre 600 i 3.600 euros, segons la reincidència. El Govern austríac, sustentat per un partit de caire conservador, mou fitxa per incrementar el percentatge d’austríacs vacunats. Actualment, el 71,5% de la població està immunitzada amb doble pauta, una proporció baixa en comparació amb altres països de la Unió Europea d’ingressos i composició comparables. La vacunació obligatòria «és un projecte sensible» però «d’acord amb la Constitució», que, tot i això, requereix «una adaptació» que permeti vacunar els contraris a immunitzar-se «fins a mitjans de març», segons va detallar Nehammer.

Dijous d’aquesta setmana està previst que el Parlament austríac voti sobre aquest projecte de llei, que finalment ha descartat incloure l’obligació d’immunitzar-se als més grans de 14 anys. Aquest també preveu excepcions per a les embarassades, les persones que no es poden vacunar per motius mèdics acreditats i els ciutadans que faci 180 dies que van ser positius. L’entrada en vigor de la vacunació obligatòria serà progressiva. A la primera fase, les autoritats escriuran a cada llar per informar de la norma i instar-los a vacunar-se. A partir de mitjans de març, a la segona fase, la policia podrà començar a demanar a la població si té la vacuna posada, i fins i tot establir multes de 600 euros si no poden presentar per escrit prova de vacunació. Finalment, a la darrera fase, s’enviaran avisos amb cites per vacunar els últims ciutadans que no estiguin immunitzats. Els que incompleixin podran ser multats aleshores amb fins a 3.600 euros. La data d’inici d’aquesta darrera fase depèn del que estableixi l’executiu federal austríac.

La mesura no ha estat exempta d’oposició i un dia abans de l’anunci del canceller l’extrema dreta va convocar una manifestació massiva a Viena contra la vacuna obligatòria. Unes 30.000 persones es van reunir a la capital per manifestar el seu rebuig, en una trobada en què van participar coneguts i condemnats extremistes de dretes i militants neonazis. El govern austríac té una àmplia majoria a la cambra per tirar endavant la mesura i només l’extrema dreta hi està en contra. A més dels conservadors i els verds -integrants de l’executiu-, els líders dels partits socialdemòcrata i liberal donen suport al text. La marxa celebrada pel centre de Viena, que s’unia a les organitzades a Itàlia i França, va aglomerar una gran quantitat de manifestants que no guardaven la distància social ni portaven l’obligatòria mascareta FFP2. A les xarxes socials van aparèixer fotos d’una pancarta amb una foto d’Adolf Hitler i el missatge «vacunar fa lliure», en clara al·lusió al lema «treballar fa lliure» que feien servir els nazis als camps de concentració.

Els països pobres només han rebut la meitat dels vaccins

Un any després del lliurament de les primeres vacunes contra la covid-19, el repartiment d’aquests fàrmacs continua dividint el món en dos. Mentre als països més acabalats del globus ja s’ha vacunat la majoria dels ciutadans i s’avança en l’entrega de dosis de reforç, als territoris del sud global les vacunes contra el coronavirus no han arribat ni tan sols al 10% de la població. El repte de lliurar 2.000 milions de dosis contra el coronavirus als països pobres i vacunar almenys el 20% de la població de totes les regions per a finals del 2021, així, s’ha quedat a mig camí. Ara com ara, els països en vies de desenvolupament només han rebut la meitat de les vacunes promeses.