Un asteroide d'aproximadament un quilòmetre de diàmetre passarà aquest dimarts el més "a prop" de la Terra del que ho farà en els pròxims dos segles, però en principi no suposa un risc per al planeta perquè el pas serà a una distància d'1,9 milions de quilòmetres.

A diferència de l'amenaça descrita en la recent pel·lícula 'Dont Look Up' ('No mirin a dalt'), l'asteroide 7482 1994 PC1, de més del doble de la grandària de l'edifici novaiorquès Empire State, "volarà amb seguretat més enllà del nostre planeta" durant la tarda d'aquest dimarts, segons ha anunciat la NASA.

Descobert en 1994 pels científics de la NASA, l'asteroide es mou a 47.344 milles per hora (76.192 km/h), d'acord amb el Centre d'Estudis d'Objectes Pròxims a la Terra de la NASA, la divisió de l'agència aeroespacial que rastreja cometes i asteroides que podrien col·lidir amb el planeta.

Segons la NASA, la trajectòria de l'objecte ha aconseguit el seu punt més pròxim al planeta a les 4.51 de la tarda d'aquest dimarts, hora de l'est dels EUA (21.51 GMT) i serà l'asteroide que més a prop passi del planeta en els pròxims 200 anys.

Mitjans especialitzats destaquen que no podrà ser vist des de la Terra a simple vista, però sí amb un petit telescopi.

Aquest no és l'asteroide més gran que ha passat a prop a la Terra. Aquest honor correspon a 3122 Florence (1981 ET3), d'entre 2,5 (4 km.) i 5,5 milles (8,8 km) de diàmetre, el qual va circular prop del planeta el setembre de 2017 i no tornarà fins al 2 de setembre de l'any 2057.

Un Objecte Pròxim a la Terra, com la NASA crida als asteroides i cometes que identifica i cataloga, tenen òrbites que els situen fins a 30 milions de milles (48 milions de quilòmetres) de la Terra.

L'any passat, la NASA va llançar des dels EUA la seva primera missió de defensa planetària, que de manera deliberada xocarà un artefacte amb un asteroide per a desviar-lo de la seva òrbita i així provar la tecnologia que busca evitar una col·lisió contra la Terra.

La missió Prova de redreçament d'Asteroides Doble (DART, en les seves sigles en anglès) va enlairar al novembre a bord d'un coet SpaceX Falcon 9 des de la Base de la Força Espacial en Vandenberg, Califòrnia (els EUA). DART viatjarà a uns 6 quilòmetres per segon i es preveu que al setembre d'enguany xoc contra Dimorphos, la petita lluna de l'asteroide Didymos, d'uns 780 metres de diàmetre i a la qual busca alterar la seva òrbita.